1. søndag i advent: Baljestolen af Wegner

Denne 1. søndag i advent og de kommende tre søndage fortsætter sidste års koncept. Ét ukendt design af en kendt arkitekt hver søndag i advent. Første stop denne gang er hos Hans J. Wegner, der i år 1954 tegnede denne stol ved navn Baljestolen. Stolen er fremstillet af snedkermester Johannes Hansen, der som vi kender det var snedkeren bag mange af Wegners store designs.
Baljestolen blev dog aldrig et design- eller møbelikon – dels da stolen skam heller ikke har helt samme elegance over sig, som vi kender fra flere af de store designs af Wegner, og dels fordi den så vidt jeg ved aldrig kom i reel produktion. Baljestolen er derfor til og med formentlig kun fremstillet i ganske få eksemplarer, hvilket naturligvis gør stolen til et specielt værk. En af de originale stole blev ydermere solgt på auktion hos Bruun Rasmussen tilbage i år 2006, hvor hammerslaget blev intet mindre end 237.500 kr. Ryggen på stolen er i øvrigt tydeligt inspireret af JH521-stolen, som Wegner tegnede året forinden.

Baljestolen, der i øvrigt har justerbar siddestilling, blev fremvist for første gang på det årlige Snedkerlaugets Møbeludstilling i København samme år, nemlig i år 1954, hvilket oven i købet angiveligt skulle have været en jubilæumsudstilling – hvilket jeg dog ikke kan få til helt at passe samme mht. årstallene. Men nok om det. Baljestolen er i dag kommet i produktion hos PP Møbler, der tog stolen i industriel produktion i forbindelse med 100-året for Hans J. Wegner tilbage i 2014.

1_lhans-wegners-tub-chair-by-pp-mobleru1106168903619120523-1

Tryk på “Advent”-tagget her nedenfor for at se flere indlæg i denne kategori samt de ukendte designs fra kendte arkitekter fra sidste års adventssøndage.

2 tanker om “1. søndag i advent: Baljestolen af Wegner

  1. Hej Irena.

   Ja, den er fremstillet i eg – og så vidt jeg ved af, så blev den kun udført i dén træsort.

   Bedste hilsner
   Erik

Skriv et svar