120 år med Aalto / Savoy

I dag er det såmænd 120 år siden, at den verdenskendte arkitekt Alvar Aalto kom til verden i Finland. Der er ingen tvivl om, at Alvar Aalto er en af de allermest betydningsfulde møbel- og ikke mindst også bygningsarkitekter nyere tid har budt på – og så var en han af de såkaldte pionerer inden for funktionalismens indtog.

Et af hans vel nok største og bedst kendte værker er Savoy-vasen her, der måske endda er bedre kendt under betegnelsen Aalto-vasen. Tegnet af Alvar Aalto helt tilbage i år 1936 og oprindeligt fremstillet hos en af Finlands store og gamle glasproducenter, Karhula. Nogle år senere overgik produktionen af vaserne til producenten Iittala, ligeledes i hjemlandet Finland. Faktisk beskrives det også nogle steder, at Alvar Aaltos hustru, Aino Aalto, var med til at formgive den i dag ikoniske vase.
Aalto-parret deltog endvidere med Savoy-vasen i Paris Worlds Fair-konkurrencen i Paris i netop ’36 – en udstilling og designkonkurrence som de rent faktisk gik hen og vandt med designet af vasen her. Fremme i år 1937 blev den en fast bestanddel af en nyåbnede restaurant i Helsinki ved navn Savoy – og deraf blev vasen fra da af kendt som Savoy.
Det er i sagens natur de oprindelige eksemplarer af Savoy-vaserne, og specielt de helt tidlige i røgfarvet, blå- eller grønligt glas, der både er mest sjældne og eftertragtede blandt samlere verden over.

(Billedet øverst er fra bmiaa.com)

Tryk på “Alvar Aalto”-tagget her nedenfor for at se flere indlæg omhandlende netop Aalto her på bloggen.

Skriv et svar