20 år uden Verner Panton / Påfuglestolen

Nu skal det her på bloggen handle om Påfuglestolen – men vel at mærke dog ikke Wegners kendte af slagsen. Det er i dag såmænd 20 år siden, at den danske arkitekt Verner Panton døde – og det skal selvfølgelig markeres her på bloggen med ét af hans mindre kendte, men også samtidig i mine øjne mest spændende møbler. Verner Panton tegnede hans Påfuglestol tilbage i år 1959/1960 og det var den danske producent Plus-Linje, der stod for produktionen af stolen. Påfuglen blev senere, nærmere betegnet nu fremme i 1990’erne, også fremstillet af producenten Habitat, der bl.a. også har produceret flere tæpper fra Verner Panton. Stolen er dog ikke i produktion den dag i dag.
Påfuglestolen er, som Panton var stor tilhænger af, et slags multifunktionelt møbel. Stolen er sådan konstrueret, at selve baljen nemt kan løftes af foden og dermed kan stolen så anvendes som en slags gyngestol. De syv monterede hynder er i farverige og iøjnefaldende farver, hvilket også må siges at være kendetegnende Pantons designunivers.

Man kan måske endda hævde, at Pantons Påfuglestol er en slags videreudvikling af stålmodelen af Kræmmerhusstolen, også kaldet Wire Cone. Helt sikkert er det dog, at stolen også stil- og formsprogsmæssigt endnu mere ligger op ad Trompetstolen – endnu en ret ukendt stol af Panton, der ligeledes er fra hans tætte samarbejde med producenten Plus-Linje, og hvor netop Kræmmerhusstolen, i tråd-modellen vel at mærke, var den første i det led i deres serie af trådmøbler, der i øvrigt også talte flere borde, skamler og et par andre stole.

(Billedet øverst er fra theredlist.com)

Tryk på “Mærkedag”-tagget lige her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne kategori her på bloggen.

Skriv et svar