45 år uden Børge Mogensen – Slædestolen

I dag er det 45 år siden at Børge Mogensen afgik ved døden, og det skal naturligvis markeres her på bloggen. Han er måske helt blandt hverken de dyreste eller mest eftertragtede arkitekter vi her i Danmark kan prale af, men Børge Mogensen er uden tvivl én af de mest udbredte og elskede af dem.
Børge Mogensen levede fra 1914-72, og mange af hans designs, både de kendte og mere ukendte, er fortsat både populære og eftertragtede. Mogensen blev udlært møbelsnedker som 20-årig tilbage i år 1934, og som vi kender turen fra en række andre arkitekter, så møbelarkitekt-vejen, hvor han fire år senere, fremme i år 1938, blev uddannet. Yderligere fire år senere, nu fremme i ’42, blev Mogensen uddannet arkitekt, hvor han blev undervist af Kaare Klint, for hvem han senere skulle vise sig at blive meget inspireret af som møbelarkitekt. Mogensen arbejdede ydermere som Klints undervisningsassistent i perioden 1945-47.
Efter arkitektuddannelsen i ’42 blev Børge Mogensen ansat som leder af tegnestuen hos FDB, som en del af deres sats på et moderne udtryk, hvilket man i den grad må sige at han var med til at skabe i form af bl.a. Folkestolen, Shakerbordet m.fl. Det var mere tilgængelige møbler for den bredde befolkning, der nu også kunne erhverve sig dansk design. Efter endt arbejde hos FDB åbnede Mogensen egen tegnestue, hvor han arbejdede helt frem til sin død i 1972, og hvor bl.a. et godt samarbejde med snedker Erhard Rasmussen førte til ikoner som Jagtstolen og ikke mindst Den Spanske Stol. Sideløbende arbejdede han fra ’55 også tæt sammen med Fredericia Furniture, hvorfra vi bl.a. kender han lædersofaer. Mogensen har derudover også tegnet møbler for bl.a. Fritz Hansen – i form af klassikeren Tremmesofaen, samt en række møbler for Søborg Møbelfabrik.

14g_2000x2500_l
(Slædestolen fra år 1953. Billede af modernity.se)

Et af de for mig mest spændende møbler fra Børge Mogensens hånd, er denne såkaldte Slædestol, der dog også går under betegnelsen Medestolen, og som han tegnede tilbage i år 1953. Stolen, der blev fremstillet af snedkermester Tage Christensen, blev fremvist for første gang på udstillingen “Købestævnet”, der fandt sted i Fredericia i ’53. Den var ydermere på forsiden af augustudgaven af tidsskriftet “Snedkermestrene” også i ’53. Lænestolen er udført med ben af stål, slæde-fødder i teak og palisander og selve stolen betrukket med uld.

14c_2000x1600_l
(Slædestolen og tilhørende skammel. Billede af modernity.se)

Tryk på “Mærkedag”-tagget her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne kategori her på bloggen.

Skriv et svar