46 år uden Arne Jacobsen – Top 3

I dag er det såmænd 46 år siden at Arne Jacobsen døde tilbage i år 1971, og i en alder af blot 69 år. Det vil jeg selvfølgelig gerne markere med en lille uformel top-3 her på bloggen. Arne Jacobsen anses, og ikke uden grund i øvrigt, som én blandt to til tre, hvis ikke dén, mest betydningsfulde møbelarkitekt vi har haft her i Danmark. Vi kender alle Ægget, Syveren og Svanen, der alle er store internationale designikoner – dog er ingen af dem blandt mine favoritter inden for Arne Jacobsens værker.

Oksen, tegnet i år 1966. Et af de mere sjældne værker af Arne Jacobsen. Lænestolen er angiveligt tegnet som modsvar til Wegners Ox-Chair, der blev lanceret fem år tidligere. Dog skulle Arne Jacobsen eftersigende have haft tegninger til Oksen liggende allerede i 1950’erne. Oksen blev produceret hos Fritz Hansen, hvor omkring 300 eksemplarer blev fremstillet. Stolen har ikke været i produktion siden slut-60’erne. Læs mere om Oksen i klassiker-serien her på bloggen.
cce07f65638313eccac77e71940efca3-2

Sct. Cathrine-bordlampen, tegnet i år 1962/63 til Sct. Cathrine’s College i Oxford, England. Faktisk går lampen også under navnet Oxford-lampen nogle steder. Bordlampen blev også lavet i en lidt højere model, hvor glasskærmen ikke var dækket af metal og dermed mere synlig – præcis som på de indbyggede lamper på billederne fra Sct. Cathrine’s College, bare i modellen med fod. Et af de mere sjældne designs af Arne Jacobsens. Fremstillet hos Louis Poulsen. Læs mere om lampen i advent-serien her på bloggen.
Arne Jacobsen, st. cathrine

Myren, Model FH3100, tegnet tilbage i år 1951. Myren var Arne Jacobsens første i rækken af de kendte stabelstole – og dermed forløberen til Syveren der kom fire år efter. Myren hører også til blandt hans allerstørste designs, og stolen er også internationalt kendt og anerkendt. Myren har i modsætningen til Syveren bare altid talt til mig – specielt de originale trebenede modeller, gerne udført i teak eller palisander. Fremstillet hos Fritz Hansen. Læs mere om Myren i klassiker-serien her på bloggen.
Arne Jacobsen, Myrestole og æggebord, tror jeg

Tryk på “Mærkedag”-tagget her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne kategori her på bloggen.

Skriv et svar