5 fede foldeskamler

Foldeskamler/taburetter er in – meget in lige nu faktisk. Det gælder mere eller mindre alle sammenklappelige og transportable møbler. Her er en lille guide med fem fede foldeskamler.

Foldeskammel af Kaare Klint, ved navn Propel-foldeskammel. Tegnet helt tilbage i 1933 og produceret hos Rud. Rasmussen. Rent formsprogsmæssigt er der ingen tvivl om, at Poul Kjærholm så denne vej, da han tegnede sin foldeskammel. PK’s skammel er dog i matforkromet eller rustfrit stål, mens Kaare Klints er lavet i ask og elmetræ. Betræk af læder eller stof.
Foldeskamlen her produceret fortsat og fås den dag i dag med bakke, så skamlen kan fungere som bord.
kaare klint

Foldeskammel af Jørgen Gammelgaard. Årstallet for designet kan jeg simpelthen ikke finde, men skamlen blev tegnet til Design Forum.
Jørgen Gammelgaard kender vi bedst for bl.a. hans velkendte Tip Top pendler med de mange skærme på række. Denne skammel er relativ sjælden og ikke ofte udbudt. Stel af rustfrit stål og betræk af læder eller nylonvæv.
jørgen gammelgaard

Foldeskammel af Poul Kjærholm, model PK91. Denne skammel, der er tegnet i 1961, er en af Poul Kjærholms mest eftertragtede møbler. Specielt dem med de gamle Kold Christensen stempler opnår høje priser, men også den senere udgave, der er produceret hos Fritz Hansen, er et relativt dyrt møbel. Stel af matforkromet eller rustfrit stål og betræk af læder eller lærred.
poul kjærholm

Foldeskammel af Poul Hundevad, “Guldhøj Stol” model PH41. Tegnet i 1960 og med udgangspunkt i fundet af en foldestol i 1891, der senere blev dateret til år 1400 f.Kr. (Bronzealderen). Den kan i dag ses på Nationalmuseet i København. Poul Hundevads skammel er lavet i massivt teak eller rosentræ og med betræk i kernelæder og læder. Med den rigtige patinering af både træ og kernelæder kan denne skammel stå enormt flot.
poul hundevad

Foldeskammel af Michael Christensen, model Rough #1. Nyere dansk design. Præcist årstal og producent kender jeg ikke. Foldeskamlen er en del af Rough-kollektionen, der også indebærer en daybed/bænk og en rund skammel. Både foldeskamlen her og resten af kollektionen er tydeligt meget inspireret af Poul Kjærholm – både i formsprog og materialer. Stel af rustfrit stål og betræk af læder eller kanvas. Betrækket fåes i flere forskellige farver.
Dette må siges at være “budget”-valget i denne guide. Men dermed ikke sagt det er noget dårligt valg.
michael christensen

Tryk på “Guide”-tagget for at se flere guides inden for møbler, lamper m.m.

 

Skriv et svar