9 bud på gyngestole

Gyngestole er meget populære – og med dette 9 bud på gyngestole-indlæg vil jeg sætte lidt fokus på nogle af smukkeste danske gyngestole fra perioden 1940-70’erne.

Vi ligger ud med Holger Georg Jensen, der i år 1958 tegnede denne gyngestol. Fremstillet i teak hos Tønder Møbelværk. Ikke et navn alle kender til, men han har faktisk tegnet flere ret så spændende møbler – og så er han søn af den verdenskendte sølvsmed, Georg Jensen.
8d16ebfb08b6b4eea7bb6d18d52c7544

(Billede fra pinterest.com)

Ole Wanscher, et af de tunge navne inden for dansk møbeldesign, tegnede i år 1951 sin gyngestol, der også går under navnet Model FD110. Fremstillet i palisander hos France & Daverkosen.
DSC_0881_6x6
(Billede fra houseofdesign.dk)

Ib Kofod-Larsen, et af de navne, hvis designs bliver mere og mere populære, har faktisk designet to forskellige gyngestole. Den ene er denne Model 650-15 fra år 1962. Fremstillet i massivt teak hos Christian Linneberg Møbelfabrik.
DSC_0357-500x500
(Billede fra cph-classic.com)

Helge Vestergaard Jensen, et relativt sjældent og internationalt eftertragtet navn, tegnede omkring 1960’erne. Denne eksklusive gyngestol. Fremstillet i palisander af snedkermester Peder Pedersen. Guidens normalvis mest kostbare gyngestol.
csm_DSC_5579_6x6__959370a36e
(Billede fra houseofdesign.dk)

Hans J. Wegner må vi ikke glemme. Ikke blot én, ikke to, men hele tre gyngestole har Wegner i hvert fald designet, og hvoraf denne Model ML33 helt tilbage fra år 1942 i mine øjne er den mest spændende af dem. Fremstillet i egetræ af snedkermester Mikael Lauersen.
ec023_1

(Billede fra pamono.com)

Illum Wikkelsø er arkitekten bag denne klassiker fra 1958. Fremstillet i bøg og eg hos Niels Eilersen. Denne gyngestol er måske nok den allermest klassiske og velkendte af alle arkitekttegnede gyngestole. Den er fortsat ret eftertragtet – og til og med også utroligt smuk.
693F33C5977F6632D138320A440BE205
(Billede fra snup.nu)

Verner Pantons gyngestol, Model Relaxer, er tegnet helt fremme i år 1974. Fremstillet i træsorten nyatoh (malaysisk mahogni) og angiveligt hos firmaet Rosenthal. Stolen ligner ikke de andre her i guiden, og som det næsten altid er gældende for Pantons designs, så står han også i dette tilfælde for det sjoveste bud. Dog ikke blot sjov – også meget smuk en stol. Panton har endvidere også tegnet en anden og noget mere ukendt gyngestol.
582DEF264524B4F96A448888D35EE7CE
(Billede fra Lauritz.com)

Hans Olsen, for hvem hvis andre designs også er stigende i kurs, tegnede denne gyngestol, Model 532A i år 1956. Fremstillet i teak hos Brdr. Juul Kristensen.
cb597ab406cad948df1be8b39d2dc157
(Billede fra pinterest.dk)

Frank Reenskaug, guidens mest ukendte navn og mest ukendte gyngestol. Tegnet i år 1958 og fremstillet i teak hos Bramin. Stolen minder en del om Wikkelsøs ikoniske model fra samme år, og så alligevel ikke helt. Specielt den flotte ryghynde differentiere den fra Wikkelsøs stol.
mid-century-model-182-teak-rocking-chair-by-frank-reenskaug-2
(Billede fra pamono.com)

Derudover har andre ligeledes danske møbelarkitekter såsom M. Nissen og Børge Mogensen også tegnet gyngestole, så der er skam masser af slagsen at kigge efter, hvis du er på udkig efter en af de populære stole.

Tryk på “Guide”-tagget her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne kategori her på bloggen.

4 tanker om “9 bud på gyngestole

 1. Hej

  Sikke et fint udvalg af gyngestole – jeg har dog en lille kommentar, jeg håber du vil tage imod. 🙂
  Det er desværre en meget almindelig misforståelse, men den første gyngestol i dit indlæg her er ikke designet af Søren Georg Jensen, men af Holger Georg Jensen. Søren Georg Jensen var som sin far sølvsmed og billedhugger. Holger Georg Jensen, som navnet til trods ikke har nogen familiær relation til sølvsmedene, havde en møbelfabrik i Tønder, hvor bl.a. denne gyngestol er produceret. Det er desværre en meget udbredt misforståelse, som er svær at komme til livs.

  1. Hej Laura! Tusinde tak for din besked!

   Det er ny og meget spændende information for mig. Tak! Det vil jeg da prøve at gå mere i dybden med 🙂

   Bedste hilsner
   Erik

   1. Hej Erik

    Jeg kan se du ikke er kommet videre med misforståelsen omkring Gyngesolen af Holger Georg Jensen.
    Du kan læse lidt om ham i Den Store Danske Møbelguide af Per Hansen og Klaus Petersen på s. 152 i 3 oplag. I de tidligere oplag var samme fejl til stede. Det ville være rart at få fejlen rettet så stolen rettelig kan tilskrives min fader.
    Kan evt. sende dig dokumentation af brochure fra fabrikken m.m.

    Mvh.
    Jeff

    1. Hej Jeff,

     Tak for din besked. Jeg retter det med det samme. Beklager fejlen og tak for din hjælp!

     Bedste hilsner
     Erik

Skriv et svar