90 år med Kjærholm / PK24

Dagen i dag er såmænd 90-året for den danske møbelarkitekt Poul Kjærholm. Han blev født d. 8. januar år 1929 i Østervrå. Som tyveårig, fremme i år 1949, blev Kjærholm uddannet snedker, og senere med afgang fra Kunsthåndværkerskolen i ’52. I år 1955 blev han ansat som lærer på Kunstakademiets Møbelskole, og ydermere udnævnt til professor efter Ole Wanscher i år 1977. Poul Kjærholm døde af lungekræft i en alder af kun 51 tilbage i år 1980. Privat var Poul Kjærholm gift med arkitekt og professor Hanne Kjærholm.
Hvor langt de fleste af hans kollegaer tegnede deres møbler udført i træ, så satsede Kjærholm i stedet på kombinationen af stål og læder – også kval hans åbenlyse inspiration af og kærlighed til international arkitektur og modernisme, hvor bl.a. Mies van der Rohe kan nævnes som én af fanebærerne. I dag står mange af Kjærholms designs som sande ikoner inden for dansk møbelhistorie – her i blandt også denne liggestol.

Liggestolen, eller chaiselongen om man vil, også kaldet PK24, tegnede Poul Kjærholm tilbage i år 1965. Stolen blev oprindeligt fremstillet af snedkermester Kold Christensen frem til år 1982, hvor produktionen overgik til Fritz Hansen. PK24-liggestolen er et utroligt elegant møbel, og et af Kjærholms vel nok  fineste designs. Til og med også et hans mest komplekse designs. PK24 består i bund og grund af forskellige elementer, der er lagt oven på hinanden. Det er alene tyngdekraften, der holder stolen og dens elementer på plads. Udført i fjederstål, sæde i peddigrør og med en tilhørende nakkepude i læder. I år 2007 blev stolen endvidere præsenteret i en fuldpolstret lædermodel.

(Billedet øverst er fra dmk.dk)

Tryk på “Mærkedag”-tagget her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne kategori her på bloggen.

Skriv et svar