Ægget runder skarpt hjørne

Ægget runder skarpt hjørne i netop disse dage, hvor det ikoniske stoledesign såmænd fylder intet mindre end 60 år. Arne Jacobsen tegnede stolen, der i dag må siges at være ét af, hvis ikke ligefrem dét bedst kendte stykke danske designmøbel, tilbage i år 1958 – og i netop disse dage, er det altså så 60 år siden, at stolen kom til verden. Den blev dog angiveligt først fremvist for den danske befolkning ved SAS Royal Hotellets officielle åbning fremme i år 1960. Stolen tegnede Jacobsen som en del af hans totale designløsning med hotellet, og nærmere betegnet blev Ægget skabt til lobbyen, hvor de i grupper på henholdsvis tre og fem stole placeret rundt om de runde borde, skabte små rum i det store lokale. En stor stol til et stort rum. Dog var Ægget oprindeligt også at finde på enkelte værelser og suiter.
Ægget, eller Model FH3317 som den også betegnes, er oprindeligt skabt i to dele; den store skal og en søljefod støbt i ét stykke – præcis som vi i øvrigt kender det fra Svanen. Det ændrede man dog i produktionen fremme i år 1973, hvor soklen nu blev sat sammen af foden og en stålrørssøjle. Derudover var de oprindelige stole også en anelse tyndere, eller finere om man vil, i selve polstringen. Ikke lang tid efter Æggets introduktion blev også en løs siddepude skabt til for at øge stolens komfort, og derudover udviklede man senere hen også en vippeanordning.

Udover Ægget i sig selv, tegnede Arne Jacobsen også en tilhørende fodskammel samt en noget mere og yderst sjælden sofamodel af Ægget. Sofaen blev kun fremstillet i ganske få eksemplarer og var oprindeligt også at finde  i hotellets storslåede lobby. Den kom aldrig i serieproduktion, hvor i mod Ægget som lænestol fortsat fremstilles i stor stil den dag i dag og fortsat hos Fritz Hansen. Æggets jubilæum bliver i øvrigt markeret med en jubilæumsudgave af stolen.

(Billedet øverst er fra wright20.com)

Tryk på “Vidste du at…”-tagget lige her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne kategori her på bloggen.

2 tanker om “Ægget runder skarpt hjørne

  1. Godt indlæg. Ægget og Svanen blev første gang vist på en udstilling i Paris i 1958, hvor Arne Jacobsen indrettede et rum på udstillingen, som en prototype på et hotelværelse til Royal Hotel.

Skriv et svar