Alvar Aalto – Top 5

I dag er det 41 år siden, at den verdenskendte finske arkitekt Alvar Aalto, også kendt som modernismens fader i Norden, afgik ved døden i en alder 78 år – og det markerer jeg selvfølgelig her på bloggen. En lille beskeden top-5 over mine favoritter inden for Aalto-designs kan du her nedenfor se og læse mere om.

alvar_aalto
(Hugo Alvar Henrik Aalto, 1898-1976)

Hermed en lille uformel top-5 over mine favoritter fra Aalto:

1. Paimio-stolen, designet i år 1931/32. Stolen er et af resultaterne af Aaltos ihærdige arbejde med at formbøje lamineret træ, som han i perioden fra 1924-29 eksperimenterede en del med.
Paimio er faktisk også navnet på en by i Finland, hvortil Aalto tegnede et tuberkulosesanatorie. Det stod færdigbygget i år 1932, og stolen her var altså oprindeligt tilegnet dertil. I dag er bygningen ombygget til et hospital. Paimio-stolen blev fremstillet hos Arket. En af mine absolutte favoritstole.
Alvar Aalto

2. Savoy, designet i år 1936. Mange kender den bare som Aalto-vasen, men oprindeligt blev den kendt under navnet Savoy, da den blev fast bestanddel af restauranten af samme navn, der åbnede i Finland ét år efter vasens tilblivelse, nemlig i 1937. Faktisk var vasen Aaltos bidrag i Paris World’s Fair-konkurrencen i 1936 – en design-konkurrence Alvar Aalto vandt med denne nu ikoniske vase. Vasen blev oprindeligt produceret hos en af Finlands store glasproducenter, Karhula, og vasen produceres også fortsat den dag i dag, nu hos Iittala.
aalto, vase, 11 maj, hans død

3. Bordlampe, model A704, designet omkring år 1950. Fremstillet hos Valaistustyö i hjemlandet, Finland. Futuristisk modernisme for alle pengene. En af de fedeste lamper der findes.
Aalto, lampe

4. Serveringsvogn, Model 900, designet i år 1937. Fremstillet hos Artek. Fremstillet i eg og med lamineret bakke, store iøjnefaldende hjul og en lille kurv i flet foran på vognen. Et sjovt indslag i indretningen – præcis som det faktisk gælder en lang række af Aaltos designs.
11 maj, aalto død - model 900, 1937, artek

5. Børneskammel, Stool nr. 60, designet omkring år 1932. Oprindeligt fremstillet hos Artek. Stolen, eller taburetten om man vil, produceres fortsat den dag i dag og er vel sagtens Alvar Aaltos allerbedst kendte design. Anvendes bl.a. på mange børneværelser rundt omkring. Et verdenskendt design.
pair-retro-bentwood-stools-alvar-aalto-finmar-vintage-1940s_86758

Tryk på “Mærkedag”-tagget her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne serie her på bloggen.

Skriv et svar