Axel Salto

Axel Salto er uden tvivl Danmarks både mest kendte, eftertragtede og dyreste keramiker. Axel Johannes Salto, som hans fulde navn lyder, er født tilbage i år 1889 i København og døde i  år1961 på Frederiksberg. Salto er uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi i år 1914, og to år efter, nu fremme i 1916, drog han til byernes by, Paris, for at møde selveste Pablo Picasso og Henri Matisse, hvilket blev et markant og skelsættende brudpunkt for Saltos store ambitioner og mange kunstneriske idéer.
Først i 1920’erne blev en ung Axel Salto ansat hos Bing & Grøndahl, og i 1925 blev han af virksomheden bedt om at udføre en række værker til Verdensudstillingen i Paris senere samme år. I år 1933 rykkede Salto videre til Den Kongelige Porcelænsfabrik, hvor han med sit unikke formsprog og arbejdet med glasuren, for alvor slog igennem med sine i dag verdenskendte og eftertragtede værker. Salto benyttede sig af tre karakteristiske udformninger i sit formsprog – nemlig den spirende, den knoppede og den riflede. Dette udsprang af hans kærlighed til og store fascination af naturen og dens farver, form, liv og mystrik. Både formen på værkerne og også glasuren på de fleste af Saltos værker er former og farver vi finder i naturen, hvilket også giver et rigtig fint sammenspil mellem hans keramik.
De seneste godt og vel fem år har interessen og ikke mindst efterspørgslen for Saltos keramik været enorm –  også i auktionsbranchen, hvor de hos Bruun Ramussen eks. solgte en enkeltstående vase til 1,2 mil. kr. tilbage i år 2013.

(Billedet øverst er fra www.ngv.vic.gov.au)

Tryk på “Portræt”-tagget lige her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne kategori her på bloggen.

Skriv et svar