Best of Poul Kjærholm

Det er i dag 89 år siden, at den danske møbelarkitekt Poul Kjærholm blev født, og jeg vil i den forbindelse her komme med min uformelle top-3 over hans mange fantastiske møbeldesigns. Kjærholm har tegnet mange møbler, der næsten alle er klare symboler på hans minimalistiske og stilrene tilgang til møbeldesign – og udvælgelsen var egentlig ikke så nem endda.

3.  PK31-serien, tegnet i år 1958 og oprindeligt fremstillet hos E. Kold Christensen. I år 1982 overgik produktionen til Fritz Hansen, hvor den eksklusive serie fortsat fremstilles den dag i dag. I serien her, der i øvrigt er bestående af en lænestol og sofaerne til henholdsvis to og tre personer, er den klart sofaerne jeg finder smukkest. Jo længere jo smukkere – og rent faktisk er der tale om et modulært system, og hvor sofaen angiveligt kan forlænges til hele seks siddepladser.
DSC_1267
(Billede fra schalling.se)

2. PK61, tegnet i år 1955 og oprindeligt fremstillet hos E. Kold Christensen. I år 1982 overgik produktionen til Fritz Hansen, hvor bordet også fremstilles i dag. Specielt udgaven med bordplade i grønligt marmor skiller sig positivt ud for mig – og modellen med glasplade omvendt. I år 2007 blev bordet i øvrigt relanceret i en større udgave.
acc5f34ecfb552f78b40c9eb287b2638--poul-kjaerholm-scandinavian-modern
(Billede fra ukendt kilde)

1. PK33, tegnet i år 1959 og oprindeligt fremstillet hos E. Kold Christensen. I år 1982 overgik produktionen også her til Fritz Hansen, og også der bliver de fremstillet i dag. Den lille runde stabelbare skammel, eller taburet om man vil, er uden tvivl min favorit fra Kjærholms hænder. Et lille og funktionelt møbel, der faktisk findes i to forskellige størrelser – eller rettere måske endda tre. En lidt større udgave en taburetten blev nemlig anvendt som en del af interiøret til Tårnby Rådhus, der blev tegnet af Kjærholms mentor, arkitekten Haldor Gunnløgsson, og derefter indrettet af Kjærholm selv.
Kjærholm, billede fra incollect.com
(Billede fra incollect.com)

(Billedet øverst er fra incollect.com)

Tryk på “Guide”-tagget her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne kategori her på bloggen.

Skriv et svar