I dag er det 10 år siden Wegner døde

I dag er det 10 år siden Wegner døde, hvilket jeg selvfølgelig vil markere her på bloggen med en lille top-3. Hans Jørgensen Wegner var og er utvivlsomt én af vores største møbelarkitekter – både målt på betydning, produktivitet og ikke mindst succes og anerkendelse fra ind- og udland. Han afgik ved døden som hele 92-årig d. 26/1 2007, hvilket altså er præcist 10 år siden på dagen i dag.
I denne anledning vil jeg altså her komme med en lille uformel top-3 over mine favoritter inden for Wegners designs.

3. Kohornstolen, JH505, er designet i år 1952 og fremstillet hos Johannes Hansen. Én af de flotteste og mest lækre spisebordsstole/konferencestole, der overhovedet findes. Udført i træsorterne teak, eg, mahogni og ask og med indlagt vengé-træ i selve kopstykket. Stolen sæde er betrukket med læder, stof eller flet. Kohornsstolen er også sidenhen produceret hos PP Møbler, men det er de ældre stole af JH, der er smukkest.
55._DSC_0121

2. Kontordrejestol, JH502, er designet i år 1955 og ligeledes fremstillet hos snedkermesteren Johannes Hansen. Vel nok den smukkeste og mest elegante kontorstol der findes. Wegner udtalte i sin tid selv om stolen; “Den er til chefen… eller til kontordamen – nej, den er for dyr til en kontordame. Den er til en chef, der har den rette indstilling til, hvordan man sidder i en stol”. Drejestolen findes også med andet understel og endda også i en fembenet model. Stolen produceres i dag hos PP Møbler. Denne kontordrejestol er i øvrigt tidligere beskrevet i klassiker-serien her på bloggen.
kontordrejestol

1. Fraglinestolen, model 225, er designet i år 1950. Fremstillet hos virksomheden Getama. Ét af dine ynglings designs what so ever. Wegner blev til at starte med drillet af kollegaerne med designet af denne stol; “Et gynækologisk undersøgelsesleje”, drillede Kaare Klint. Flaglinestolen var ude af produktion i en lang årrække indtil PP Møbler genoptog produktionen tilbage i år 2002. Flaglinestolen er i øvrigt ligeledes tidligere beskrevet her på bloggen, nemlig i Historien om-serien, hvor du kan læse mere om stolens tilblivelse efter en familietur på stranden.
2515-4048-halyard-chair

19_wegner_clay_enlarged710px
(En ung Wegner studerer sit design af Bamsestolen, formentlig omkring starten af 1950’erne)

hansjwegner
(Wegners gravsted på Mariebjerg Kirkegård i Gentofte)

Tryk på “Hans J. Wegner”-tagget og “Mærkedag”-tagget her nedenfor for at se flere indlæg omhandlende Wegner og andre opslag i denne kategori her på bloggen.

4 tanker om “I dag er det 10 år siden Wegner døde

 1. Hej Erik

  Super lille minde artikel om Wegner på denne 10 års dag for hans død. Men spørger du mig ( det gør du selvfølgelig ikke) 😀 Men så synes jeg at du mangler “Jakkens hvile” stolen – Kan ikke huske model betegnelsen i hovedet, men jeg er sikker på at du er helt med på, hvilken stol jeg mener.

 2. En kommentar til dig, som du kan slette efter at have læst.
  Historien om Wegner:
  ‘ynglings designs’
  = yndlings design

  yngling er en yngre foretrukken mand
  design er uden ‘s’ – også i flertal

  Brug mig som korrekturlæser, hvis du har brug for det. Jeg lever af det!

  I øvrigt synes jeg, du hele tiden skriver JH, når produktionen på en stol forlængst er overgået til PP Møbler!

  Jeg nyder alle dine sider.
  Ønsker du foto af min(e) smukke kurvestole, send mig din e-mailadresse!
  Bedste hilsner
  Helle

  1. Hej Helle. Tak for din besked og beklager det sene svar.

   Yndlings, ja. Dum skrivefejl – tak!

   Jeg skriver JH (Johannes Hansen), da jeg skriver om møblernes oprindelige historier. Af og til nævner jeg det også, hvis møblet fortsat er i produktion eller er blevet relanceret.

   Hav en dejlig weekend.
   Erik

Skriv et svar