Dansk designs dyreste værker

Dansk møbeldesign er dyrt. Dansk møbeldesign er eftertragtet. Begge udsagn bliver i allerhøjeste grad forstærket, hvis der er tale om originale eksemplarer fra tiden, hvor de blev tegnet, hvis snedkermesteren bag er den oprindelige, hvis det gældende møbel er sjældent og hvis standen er bare nogenlunde god. Her under kan du få syn for sagen med en række af de dyreste værker inden for dansk møbeldesign.

Når vi taler om den dyreste sofa skal vi runde arkitekten Flemming Lassen, for hvem hvis designs fra 1930- og 40’erne de senere år er blevet voldsomt populære og eftertragtede, når de af og til dukker op på auktion. Sofaen her er tegnet tilbage i år 1935 og fremstillet af snedkermesteren Jacob Kjær. Prædikatet som den dyreste sofa blev cementeret tidligere i år med et hammerslag på 610.000 kr.
23_FL sofa forfra
(Billede af Bruun Rasmussen)

Den dyreste stol er sågar ligeledes af Flemming Lassen. Den Trætte Mand, som den overpolstrede stol her hedder, er ligesom sofaen tegnet i 1935 – dog er stolen fremstillet af snedkermesteren A.J. Iversen. Stolen slog alle rekorder, da den blev solgt for 1,4 mil. kr. tilbage i år 2014 på auktion herhjemme.
b
(Billede af Bruun Rasmussen)

Dog er et eksemplar af Finn Juhls Høvdingestol tilbage i år 2013 solgt i udlandet for et noget højere beløb end Den Trætte Mand. Høvdingestolen, tegnet i år 1949 og fremstillet af snedkermester Niels Vodder, blev nemlig solgt for godt og vel astronomiske 4 mil. kr., da den tilbage i 2013 blev solgt på auktion i udlandet. Det er næsten fem gange mere, end hvad stolen ellers har opnået af hammerslagspris i Danmark.
christies.com
(Billede fra christies.com)

Fortællingen om det dyreste bord er en kendt historie. Arkitekten og snedkeren Peder Moos tegnede bordet i år 1952. Bordet blev godt nok solgt på auktion i London, hvor det i år 2015 røg for svimlende 6,1 mil. kr. Om prisen var røget så højt op, hvis det havde været på auktion i Danmark er svært at sige. Bordet står i dag fortsat som det dyreste stykke nordiske design nogensinde.
1444299478_peder_moos_0
(Billede fra phillips.com)

Den dyreste lampe var nærmest nødt til at være tegnet af Poul Henningsen. Lampen her er beskrevet som PH’s første standerlampe og kan dateres tilbage til slutningen af 1920’erne. Tilbage i år 2017 blev den solgt for hele 275.000 kr. herhjemme.
PH Nyhed_1_indeinyhed
(Billede af Bruun Rasmussen)

Endnu dyrere blev Spirallampen dog, også tegnet af Poul Henningsen. Tegnet tilbage i år 1942 til aulaen på Aarhus Universitet, hvor de i øvrigt fortsat hænger fra loftet den dag i dag. Prisen havde på auktion herhjemme ellers lydt lød på hele 230.000 kr., da den dyreste af to Spirallamper i sin tid fik hammerslag. På auktion i London i år 2013 blev dén pris dog godt og vel firedoblet, da et eksemplar af Spirallampen røg for lige under 900.000 kr. Produceret hos Louis Poulsen og aldrig sat i industriel produktion.
6_l
(Billede fra dmk.dk)

Selv en lille skammel kan opnå en tårnhøj pris – så længe den er tegnet og fremstillet af Peder Moos. Designet og udført tilbage i år 1948. I 2016 blev skamlen her såmænd solgt for intet mindre end 860.000 kr. herhjemme.
bn
(Billede af Bruun Rasmussen)

Udover ovenstående værker, har også navne som Hans J. Wegner og Poul Kjærholm naturligvis opnået tårnhøje priser. Delfinstolen og PK-80A Daybed og er begge således tidligere blevet solgt for over den halve million kr. på auktion herhjemme i Danmark.

(Billederne øverst er fra Bruun Rasmussen og dmk.dk)

Tryk på “Guide”-tagget lige her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne kategori her på bloggen.

2 tanker om “Dansk designs dyreste værker

  1. God dag!

    I assume that you strongly interested in skandinavian design.
    I have a living room suite from the 60’s manufactured by cfc-silkeborg.
    The suite consists of couch and easy chair (with several options for assembling) a large suitable table and fitting side table.
    As I find nothing comparable on the internet I write to you, maybe you have clue, if I am the only person which owns such a furniture?

    I could also send you a pdf-file for an appropriate look.

    Med venlig hilsen

    Matthias F. Krämer
    Hamburg, Germany

Skriv et svar