Delfinstolen

Med Delfinstolen skal vi nu runde ét af de mest sjældne og samtidig mest kendte værker af Hans J. Wegner. Vi skal tilbage til år 1950, hvor Wegner tegnede, hvad der i dag har skulle vise sig at blive ét af de allermest eftertragtede møbler fra hans hænder – nemlig Delfinstolen eller Model JH510, som den også betegnes. Det var hos snedkermesteren Johannes Hansen, der også står bag en perlerække af Wegners andre stole, borde m.m., at stolen blev fremstillet. Den blev angiveligt kun er fremstillet i ganske, ganske få eksemplarer – mere præcist omkring fem, menes det. Det noget snævre antal af fremstillede stole menes at skyldes, at der ikke blev lagt en eneste ordre på stolen, da den i år 1950 blev fremvist på det årlige Snedkerlaugets Møbeludstilling i København. Delfinstolen er udført med stel, armlæn og ben i eg og med ryg og sæde i sjeneflet og beslag af messing. En tilhørende nakkepude var angiveligt også en del af stolens oprindelige udseende.
Delfinstolen altså er meget sjælden, så er den med tiden blevet et af de absolutte nedslagspunkter i Wegners bagkatalog og et sandt ikon inden for dansk møbelkunst. Stolens kælenavn udspringer fra formen på armlænet og stolens bagben, der giver tydelige associationer til en dykkende delfin.

Delfinstolen er blot én af stolene fra et åbenlyst tema med sammenklappelige stole, som Wegner arbejde ud fra i perioden omkring slutningen af 1940’erne og starten af 50’erne, og hvor hans kendte Model JH512 vel nok er den bedst kendte. Man kan sagtens kalde Delfinstolen for en videreudvikling, eller en mere luksuøs udgave om man vil, af netop JH512’eren. Delfinstolen også i en liggestol, eller chaiselong-model om man vil, hvor sædet rækker noget længere ud, så der er plads til at ligge benene op. Begge udgaver hører til blandt Wegners dyreste møbler, og de er de senere år begge blevet solgt på auktion herhjemme med hammerslag godt op omkring en halv million kr.
Ydermere tegnede Wegner fremme i ’51 endnu en variant af Delfinstolen – den gang i en ikke-sammenklappelig udgave og med armlæn, der leder tankerne mod Børge Mogensens Jagtstol.

(Billedet øverst er fra retroinferno.com)

Tryk på “Klassiker”-tagget her nedenfor for at se flere indlæg fra netop denne serie her på bloggen.

Skriv et svar