Den polstrede påfugl

JH521 er et af de absolut smukkeste værker fra Hans J. Wegner og Johannes Hansens hænder. Stolen, der også går under navnet Polstret Påfugl, er tegnet tilbage i år 1953 og altså fremstillet af Wegners tro væbner, snedkermesteren Johannes Hansen. Hvorfor den netop kaldes Den Polstrede Påfugl ses tydeligt i dens form og udtryk, der til sammenligning minder meget om den noget mere kendte Påfuglestol, som Wegner tegnede seks år tidlige, nemlig i år 1947, og hvis udtryk var udsprunget fra de engelske Windsor-stole. Wegner videreførte senere sågar også formen og selve designudtrykket fra Den Polstrede Påfugl til Oculus-stolen, eller Øjestolen, som den helt oprindeligt blev navngivet, og som han lancerede fremme i år 1960.
Stolen her, JH521’eren, blev første gang fremvist for befolkningen ved det årlige Snedkerlaugets Møbeludstilling i København samme år som den blev til, nemlig i ’53. En udstilling hvor et utal af de store som mindre store designs vi i dag kender som klassikere og moderne møbler fra Wegner, såvel som en række af hans kolleager, i sin tid blev fremvist for befolkningen.

Den Polstrede Påfuglestol, der angiveligt var ét af Wegners egne favoritdesigns, er derudover en af de få stole, der formår at kombinere både stof og læder i én og samme stol. Stolen er til og med meget sjælden – og ikke mindst kostbar. Den har ved flere lejligheder opnået hammerslag på 300.000-400.000 kr., når den er blevet solgt på auktion herhjemme. Stolen blev, under betegnelsen PP521, relanceret af PP Møbler i anledning af 100 året for Wegners fødsel tilbage i år 2014.

(Billedet øverst er fra dmk.dk)

Tryk på “Klassiker”-tagget lige her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne kategori her på bloggen.

Skriv et svar