En foldeskammel i tre generationer

Kaare Klint er første stop i denne korte fortælling om en foldeskammels udvikling igennem tre generationer. Klint tegnede hans version helt tilbage i år 1933 – dog angiveligt først sat i produktion helt fremme i årene 1962-64, da Klints oprindelige vision om selve udskæringerne af skamlens ben simpelthen var for kompleks. Udskæringerne på benene leder tankerne mod propeller, deraf også foldeskamlens kaldenavn; propelskammel. Kaare Klint tegnede også en tilhørende bakke, så skamlen kunne fungere som et lille bord. Oprindeligt fremstillet hos Rud. Rasmussen.
kaare-klint-a-propeller-stool
(Billede fra artnet.com)

Poul Kjærholm var med hans udgave en den foldbare skammel, designet i år 1961, tydeligt meget inspireret af den føromtalte Kaare Klint-version. Kjærholm valgte med hans PK91 skammel i større eller mindre grad, at videreføre Klints visioner og principper med de propeludformede ben – naturligvis her bare udført i stål, som vi kender det fra Kjærholms mange møbeldesigns. Oprindeligt fremstillet hos E. Kold Christensen.
untitled
(Billede fra wright20.com)

Jørgen Gammelgaard, for hvem der uden tvivl er et langt mindre kendt navn end de to forgående, designede dette tredje link i denne fortælling, helt fremme i år 1970. Jørgen Gammelgaards skammel er meget sammenlignelig med Kjærholms version, og inspirationen derfra – både i form af materialevalg, formsprog og ikke mindst selve udformningen – er ikke til at tage fejl af. Gammelgaards skammel blev fremstillet hos firmaet Design Forum, der i øvrigt var et datterselskab af Johannes Hansens Møbelsnedkeri.
2802_JG-2
(Billede fra dmk.dk)

Selvom Kaare Klint var den første i rækken af de danske møbelarkitekter, så var selve den foldbare skammel ikke just hans opfindelse. De kan således dateres helt tilbage til Bronzealderen. I øvrigt har andre danske møbelarkitekter såsom Ole Wanscher og Poul Hundevad også tegnet kendte eksemplarer af en foldeskammel, der dog begge ikke er helt sammenlignelige med disse tre her.

(Billedet øverst er fra dmk.dk)

Tryk på “Guide”-tagget her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne kategori her på bloggen.

Skriv et svar