En svensk favorit

Når det kommer til svensk møbeldesign og design og sin helhed fra vores skandinaviske naboer, så er det svært at komme uden om Uno og Östen Kristiansson. De to brødre, der havde deres mest produktive periode og storhedstid fra 1950-70’erne, kender vi vel nok bedst for deres mange lamper og ikke mindst spejle – men også en række møbler blev skabt af brødreparret i denne periode.

Et af Uno & Östen Kristianssons bedste værker er denne Jagtstol, oprindeligt navngivet Model 204. Jagtstolen tegnede det, på dette tidspunkt, unge brødrepar tilbage i år 1954 og stolen blev fremstillet hos Luxus Vittsjö i hjemlandet Sverige. Der var her tale om en sammenslutning af Uno Kristianssons møbelfirma, Luxus, hvilket han etablerede få år forinden, i år 1950, og så Vittsjö Furniture, der var brødreparrets fars møbelvirksomhed, som han grundlagde tilbage i år 1919 og navngav efter byen virksomheden var beliggende i.

Uno & Östens Jagtstol, der ved første øjekast, nemt kan give associationer til eks. Børge Mogensens og hans udgave af samme stoletype, blev udført i egetræ og med sæde og ryg i brunt og sort læder. Jagtstolen står i dag som et af brødreparrets største værker og et højdepunkt inden for svensk møbeldesign.

(Billedet øverst er fra schalling.se)

Tryk på “Klassiker”-tagget lige her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne kategori her på bloggen.

Skriv et svar