Finn Juhl-lampen

Nu skal det her på bloggen handle om én af mine absolutte favoritter inden for verdenen af belysning. Finn Juhl tegnede tilbage i år 1963 lampen her, der blev fremstillet hos lysfabrikanten Lyfa, og som i øvrigt også er en af Finn Juhls meget få færdige lampedesign. Netop Lyfa hyrede tilbage i 1950- og 60’erne forskellige arkitekter til at tegne nogle lamper til dem, i et forsøg på at hamle op med den succes som konkurrenten Fog & Mørup på dette tidspunkt levede godt af – og én af de arkitekter der skulle forsøge at hjælpe med det var altså Finn Juhl.
Lampen, der er tegnet efter Finn Juhls designkriterium om bevægelse, og som så vidt jeg ved af ikke har noget model- eller konkret kaldenavn, er udført i bemalet metal og blev oprindeligt fremstillet i farverne grå, blå og grøn – alle tre med den karakteristiske brede skræm udstyret med en tippe-anordning, så lyset kan sendes i den retning man nu ønsker det ved at tippe den nævnte skærm. Lampen blev både lavet som bord-, lofts- og væglampe.

Til trods for at det er var Finn Juhl der designede lampen, så blev serien faktisk aldrig den succes man skulle have troet. Lampen var dog også kun i serieproduktion i syv år, før den atter blev taget af plakaten igen. Lampen har dog, i naturlig takt med at Finn Juhls kreationer er blevet mere og mere populære, de senere år været ret så eftertragtet blandt samlere og kendere verden over. I dag produceres lamperne igen, dog kun i to forskellige farvenuancer af grå, nu hvor OneCollection, der som bekendt har overtaget en række af rettighederne til hans designs, fremstiller lampen. Det er i sagens natur de tidlige modeller fra Lyfa, der er mest populære.

(Billedet øverst er fra Jackson.se)

Tryk på “Klassiker”-tagget lige her nedenfor for at se endnu flere indlæg i netop denne kategori her på bloggen.

2 tanker om “Finn Juhl-lampen

  1. Hi Erik,
    I have only recently discovered your website/blog, a great find for me. Here, for instance, with the Finn Juhl lamp is a great piece of design which I knew nothing about.
    Your tastes in some ways are close to mine – I love Danish oak and especially Børge Mogensen’s designs. However, your knowledge & experience are in a different league. I am just a small private buyer in the UK who loves Scandinavian furniture, lighting, glass and jewellery. Thank you for sharing your enthusiasm for your favourite pieces, it’s an education for me & I guess many others.

Skriv et svar