Finn Juhl spisestue i millionklassen

Der da i torsdag blev afholdt årets første internationale designauktion hos Bruun Rasmussen, var det med Finn Juhl som eftermiddagens hovedrolleindehaver. Intet mindre end 1.020.000 kr. blev den samlede hammerslagspris, da hammeren faldt over et sæt bestående af 12 Egypterstole og et Judasbord.

Finn Juhl tegnede både Egypterstolene og Judasbordet i slutningen af 1940’erne, og det var hos hans faste samarbejdspartner, snedkermesteren Niels Vodder, at møblerne i sin tid blev fremstillet. Stolene og bordet, der i øvrigt, hvilket må siges at ligge i møblernes kaldenavne, har klare referencer til henholdsvis egyptisk historie og kristendommen. De anses i det store hele som et par – til trods for, at de så vidt det vides, ikke er konkret tiltænkt som at være det fra Finn Juhls side. Med selve konstruktionen af Egypterstolene var Finn Juhl yderst inspireret af egyptiske møbler fundet i Farao Tutankhamons gravkammer fra ca. år 1300 f.v.t. Som bekendt, var Finn Juhl slet ikke alene om, at lade sig kraftigt inspirere af fortidens møbler fra netop denne del af verden.
Judasbordets referencer til kristendommen ses i de 30 ilagte plaketter i bordets ovale overflade, der symboliserer de 30 sølvmønter, som Judas ifølge Bibelen modtog for at forråde Jesus. Både stolene og bordet, der endvidere er udført i riopalisander, blev solgt for henholdsvis 770.000 kr. og 250.000 kr.

På samme auktion blev bl.a. også et eksemplar af Wegners Delfinstol, Arne Jacobsens Oksen, flere klassikere af Poul Kjærholm, samt en Høvdingestol af selvsamme Finn Juhl også solgt.

(Billedet øverst er af Bruun Rasmussen Kunstauktioner)

Tryk på “Vidste du at…”-tagget lige her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne kategori her på bloggen.

Skriv et svar