Flaglinestolen

“Et gynækologisk undersøgelsesleje”, blev der grint. Den danske stolemager Hans J. Wegner kunne i år 1950 præsentere sin Fraglinestol frem for offentligheden – men der var ikke blot positiv respons. Specielt Wegners møbelarkitekt-kollegaer med Kaare Klint i spidsen, syntes stolen var nærmest komisk og mest af alt lignede et møbel man så hos lægen. Nærmere betegnet kaldte de i sjov stolen for “Et gynækologisk undersøgelsesleje”.

Wegner og familien havde i sommeren 1950 lejet et sommerhus nord for Århus af nogle venner. Der tilbragte han og familien en uge i det gode sommervejr, og det var på netop denne sommerhustur at idéen til Flaglinestolen blev til. En dag gik turen til stranden, og mens de andre badede i vandet tænkte Wegner på noget helt andet oppe på stranden. Han gravede sig ned i sandet for på den måde at skabe en slags stol i sandet. Han fandt en position i sandet, hvor ha sad godt og samtidig havde overblik over sine omgivelser.  Idéerne strømmede ind og hjemme igen på tegnestuen overførte han strandstolens egenskaber til en tegning af det, der senere skulle vise sig at blive til Flaglinestolen.

Wegner var ellers på daværende tidspunkt langt fremme mht. materialevalg, hvor specielt flet, eller flaglinesnor som her, jo først for alvor begyndte at blive anvendt i af de danske møbelarkitekter i de følgende år – bl.a. af Poul Kjærholm op igennem 1950- og 60’erne. Wegner havde dog med flere værker allerede arbejdet med dette materiale – men faktisk menes det, at Flaglinestolen var hans første arbejde i stål. Den første Flaglinestol havde hvidmalet understel, men kort efter kom den grønlakerede version med den tilhørende orange nakkepude, som de fleste kender. Rent faktisk malede Wegner understellet for at man skulle kunne se, hvilken del der var bærende. Den bårne siddeskal med flaglinen var af samme årsag umalet.

Flaglinestolen er oprindeligt produceret hos Getama siden ’50, og efter en årrække ude af produktion genoptog PP Møbler, der også producerer liggestolen i dag, produktionen i 2002.

Skriv et svar