Godt nytår / The House of Tomorrow-lampen

Med en lampe der er en festlig nytårsaften værdig ønsker jeg læserne her på bloggen et rigtig godt nytår. Lampen her er designet af Poul Henningsen tilbage i år 1959 og går under betegnelsen The House Of Tomorrow-lampen. PH tegnede lampen, der som du sikkert allerede har gættet er en salgs videreudvikling af Koglen, til bygningen The House of Tomorrow – eller Huset af i Overmorgen, som udstillingen blev kaldt oversat til dansk. Lampen går dog også under de mere uofficielle betegnelser The House of the Future-lampen og Utopiens Lampe. Udstillingen i ’59 fandt sted i Forum, København, og havde til formål at iscenesætte og illustrere et såkaldt svævende og ultramoderne rum. Morgendagens rum om man vil. Det var endvidere arkitekten Ole Helweg, der var stillet opgaven at stå for indretningen af det runde futuristiske hus af plastik.

Kuglekoglen her er udført med selvlysende skærme i gul, grønne, hvide og røde nuancer og monteret med en ultraviolet pære, hvilket får den til at se noget anderledes ud når den er tændt. Louis Poulsen, der jo er producenten bag ethvert PH-design og dermed også denne, fremstillede i alt 20 eksemplarer af lampen, hvor af 18 af dem den dag i dag er endt forskellige steder i verden, mens to eksemplarer forblev i Louis Poulsens hænder. Dog hævdes det andre steder, at blot ca. 15 eksemplarer blev fremstillet. Helt sikkert er det til gengæld, at lampen aldrig kom i serieproduktion og den kan derfor godt betegnes som meget sjælden.
Poul Henningsen udtalte i forbindelse med udstillingen selv følgende om lampen og hele scenariet med udstillingen af den; “Fremtidens lys kan naturligvis ikke være andet end en kritik af nutidens.”

Rigtig godt nytår!

(Billedet øverst er af dmk.dk)

Tryk på “Mærkedag” eller “Poul Henningsen”-tagget her nedenfor for at se flere indlæg i lige netop disse kategorier her på bloggen.

Skriv et svar