Guide: 4 bud på Safaristole

Er du på udkig efter en Safaristol til indretningen i dit hjem? Så er du havnet det rigtige sted. Vi giver dig her en lille guide i nogle af de smukkeste og mest kendte og eftertragtede af slagsen inden for skandinavisk møbelkunst.

Arne Norell, “Scirocco”. Første stop på ruten bringer os til Sverige og Arne Norells velkendte stol. Stolen er tegnet i 1964 og produceret hos Norells egen tilhørende virksomhed, Norell Möbel AB/Aneby Møbler. Modellen her er en klassiker, der stil- og formsprogsmæssigt har haft sine op- og nedture, men som for tiden er rimelig populær og eftertragtet – specielt modellen i palisander.
norell2 norell3

Kaare Klint, “Safaristol”. Nu til den vel nok bedst kendte af disse stole i guiden. Kaare Klint er af den gamle skole, mens hans stol her, ved navn “Safaristol”, har formået at holde sig relativt moderne hele tiden, hvilket også er med til at gøre den til Klints mest udbredte og kendte værk. Stolen er tegnet helt tilbage i 1933 og produceret hos Rud. Rasmussen. Kaare Klints model kan ydermere adskilles og samles helt uden brug af værktøj – lige til at tage med på safari.
klint2 klint1

Aage Bruun & Søn, “Safaristol”. Omtales og sælges fejlagtigt som en Børge Mogensen-model fra tid til anden.
Årstal for tilblivelsen kender jeg ikke, men stolen er produceret hos trævarefirmaet Aage Bruun & Søn selv. Til forveksling ligner det Kaare Klints føromtalte model, og lighederne er da også til at få øje på. Ryglænet er lidt kortere og så har denne model også to tværgående pinde under armlænet samt for og bag under sædet. Lige netop denne model er nok min egen personlige favorit, når vi taler Safaristole.

børge2 børge

E & K. Clemmensen, “Safaristol”/”Armstol”. Vi lukker og slukker med et relativt uskrevet blad, så at sige. Ægteparret Ebbe og Karen Clemmensen tegnede i 1959 denne smukke stol, der forskellige steder bliver betegnet som en safaristol. Ser vi bort fra armlænene så skiller den sig meget ud fra de andre stole vi omtaler her. Stolen her, der oprindeligt blev produceret hos snedkermester Arne Poulsen, men siden 1963 hos Fritz Hansen, er ret så sjælden.
clem clem1

Af andre stole i lidt samme stil som disse safaristole, kan nævnes Jagtstolen og Den Spanske Stol af Børge Mogensen, samt Mogens Kochs kendte Foldestol.

Tryk på “Guide”-tagget her nedenfor for at se flere guides her på bloggen.

29 tanker om “Guide: 4 bud på Safaristole

 1. Hej. Jeg har brug for lidt hjælp og vil høre om du kan guide mig. Jeg har 2 Clemmensen safaristole, som du har beskrevet herover. Vi har desværre haft indbrud og stolene har været udsat for hærværk. Har du nogen som helst ide om , hvad de er værd – det skal jeg ho sige til forsikringsselskabet .
  Med venlig hilsen
  Kirsten

  1. Hej Kirsten! Tak for din besked.

   Først; Øv, hvor er det dog ærgerligt!

   Jeg vil faktisk foreslå dig, at henvende dig til eks. Bruun Rasmussen. De kan også hjælpe dig pr. mail. Ikke fordi jeg ikke kan komme med et bud, men lige præcis af Clemmesen-parret er jo en svær størrelse, da de ikke bliver udbudt så ofte og da de vel sagtens kun er kendte blandt kendere, så at sige. Jeg ved bl.a. ikke om der skulle være en stor eks. international interesse eller samler-interessere lige nu. Så send en mail til dem, eller måske nærmere Peter Kjelgaard derfra.

   Håber det var til hjælp.

   Bedste hilsner
   Erik

 2. Hej Erik,

  Mange tak for dit svar ! Ja, set er meget, meget ærgerligt og krænkende sådan at få ødelagt sine ting.
  Jeg vil forsøge mig med Bruun Rasmussen – tak for tippet.
  Og tak for et spændende sted at besøge!

  Mange hilsner og tak endnu en gang
  Kirsten

   1. Hej igen Erik. Vi har nunfået restaureret vores stole og de står så fint. Men nu tænker vi at vi ikke længere vil have dem i vores sommerhus, men forsøge at sælge dem og købe nogle stole, der ikke er så sarte. Men så bliver jeg i tvivl om, de er Clemmensen eller evt. en anden producent . Hvordan finder jeg ud af det. Jeg har i den seneste tid fået vurderet nogle forskellige ting hos nogle af vores kendte auktionshuse, og er blevet en kende overrasket over, de fejl de har gjort. Så jeg tænker at sælge dem privat. Og så vil jeg jo gerne kunne sige til en eventuel køber, hvem der har lavet stolene. Hvad gør en klog ?
    Mange hilsner
    Kirsten

    1. Hej igen, Kirsten.

     Fedt at høre, at i har fået jeres Clemmensen-stole restaureret. Det glæder mig.

     Altså stolen er designet af ægteparret Karen og Ebbe Clemmensen i 1959. Mht. producent, så blev de oprindelige af stolene udført hos snedkermesteren Arne Poulsen – men kun i godt 4 år, hvorefter den blev sat i industriel produktion hos Fritz Hansen. Hvor den dog heller ikke produceres mere den dag i dag.
     Begge stole skulle gerne være brandemærket eller lign.

     En model af Fritz Hansen vil jeg tro vil kunne koste 3-5000 kr. alt efter stand, hvorimod en af de snedkermester-stolene er svære af prissætte, da den er ganske sjælden. Er det sådan nogle du har stående, så vil jeg gå til Bruun Rasmussen, hvor Peter Kjelgaard burde kunne hjælpe dig videre.

     Mht. dit bord. Tak for billederne pr. mail. Det er godt nok et blot bord. Jeg kender det desværre ikke, så kan ikke be- eller afkræfte din historie.

     Håber det var til bare lidt hjælp.

     Bedste hilsner
     Erik

  1. Hej Charlotte. Tak for din besked.

   Den du sikkert hentyder til som Børge Mogensen er ikke af ham, men sandsynligvis fra firmaet Aage Bruun & Søn. Altså den der dukker op på adskillige sider, når du googler den. Dog har jeg for nyligt læst et nyt twist i sagen, der hentyder til en helt 3. oprindelse, hvilket jeg dog ikke kan komme på lige nu. Hvordan alt det med Børge Mogensen er startet, ved jeg ikke.

   Mogensen har dog også i sin tid vidst nok lavet en såkaldt Safaristol. Billede af den sjældne stol har jeg dog ikke lige på stående fod.

   Mvh. Erik

 3. Hej,
  Rigtig spændende indlæg, og hvor er stolene bare skønne!
  Jeg drømmer om en Aage Bruun og søn safaristol, og kigger lidt rundt omkring på nettet. Har du et godt råd, hvis man går og overvejer at investere i fx en safaristol – jeg tænker i forhold til at købe hos lauritz, privat på dba o.l. og andet man måske skal gøre sig af overvejelser?

  1. Hej Anja. Tak for din besked.

   I og med at stolene er blevet mere og mere populære de seneste par år, er de begyndt at være til salg i et jævnt stort antal, synes jeg. Både privat i diverse facebookgrupper og via instagramprofiler, men også på DBA m.fl. Med denne stol vil jeg ikke have den store betænkning mht. det ene sted frem for et andet. Kast dig ud i det 🙂

   Bare husk at tjekke den efter for standen og så hav i baghovedet, at den bør koste 3-4000 kr., vil jeg tro.

   Rigtig god jagt – og tak fordi du fandt indlægget spændende.

   Bedste hilsner
   Erik

 4. Hej Erik.

  Super guide.
  Jeg har én Aage Bruun & Søn Safaristol med et brækket ben! Har du nogen idé om hvordan man fixer det eller hvad et evt. nyt ben koster? Hvad gør man?

  Med venlig hlsen
  Stephan

  1. Hej Stephan. Først tak! Og Øv, det lyder godt nok ærgerligt. Jeg ved faktisk ikke hvad du kan stille op. Jeg ville måske selv kontakte en snedker eller et renoveringsværksted som eks. Klassik og høre, om det er noget der kan laves.

   Tak for din besked!
   Bedste hilsner, og god weekend!
   Erik

 5. Hej Erik.
  Jeg har lige opdaget din blog, den er hel suveræn.
  Jeg har fire ret gamle safaristole, Sirocco. Desværre mangler jeg tre skruer. Skruerne er af messing og sidder i et beslag i ryglænet, som skal skrues fast i en af pindene i siden af stolen. Jeg håber det er forståeligt. Jeg har været i diverse byggemarkeder, men ingen har skruerne.
  Ved du hvor jeg evt kan få fat i skruerne ? Stolen fabrikeres jo stadig, så en mulighed var måske at henvende sig til fabrikken.
  Venlig hilsen
  Bodil Villumsen

  1. Hej Bodil!
   Først mange tak for dine pæne ord.

   Det kan godt være svært at skaffe diverse dele til gamle møbler, men jeg vil helt sikkert følge dit eget råd og gå til producenten. De skal jo helst være så originale som muligt.

   Bedste hilsner
   Erik

 6. I taler om Aage Bruun & Søn safaristol. Men det er ikke tilfældet. Det er ikke Aage Bruun, der har fremstillet denne model. De modeller som omtales og viser ovenfor under netegnelsen Aage Bruun & Søn er udviklet og solgt (engros) af firmaet Dinarco A/S. Historien er, at Dinarco var et export/import firma som i midten af 60’erne købte og solgte diverse handicraft fra mellemøsten, Indien m.m. Ejeren Christian Blicher-Jensen, havde etableret sig i Beirut som sælger af flyreservedele, efter han var blevet fyret af Tjæreborg præsten som den første direktør for Sterling Airways. Jeg mødte selv Blicher i Libanon i 1964 og kom i handelslære hos ham og hans kone i deres nystartede firma Dinarco A/S. Fra Libanon købte vi lokalt fremstillede safaristole. Både træer og læderet. Kvaliteten var ikke god nok. Derfor gik vi en anden vej. Vi fik træet – hovedsagelig eg eller bøg – til stolene fremstillet hos en snedker på Stevns. Ganske få stole blev fremstillet med firkantede ben helt til gulvet. Læderet – oksehud – fik vi produceret i Polen – Krakow. De fleste bagsider på ryggene var beklædt med plastik materiale. Enkelte var dog med læder i steder. Der blev også fremstillet skamler til stolen – ikke så mange, men en del. Vi udviklede også et bord med bordplade som kunne vendes. Sort på den ene side og rød på den anden. Stadig med de samme tykkele ben. Jeg var elev i Dinarco fra 1965 til 1968 og det var i den periode denne safaristol blev udviklet. Frem til midten af 70’erne var jeg stadig tilknyttet Dinarco mens jeg læste på Københavns Universitet. Som tilskud til min lærlingeløn samlede jeg nogle af safaristolene om aftenen og i weekenderne.
  Jeg husker også Rud. Rasmussen. som producerede Kaare Klints safaristol forsøgte at lægge sag an mod os for at lave en kopi og at vi ikke måtte bruge betegnelsen safaristol. Det blev dog afvist med henvisning til, at det er en model og en betegneles som har eksisteret i Mellemøsten i mange år før Kaare Klint tegnede sin udgave. Om det kom til en retssag eller den blev stoppet i opløbet er jeg ikke helt klar på.
  Så hermed lidt historiefortællen og med venlig hilsen
  Hans Hvenegaard

  1. Hej Hans
   Stolen hed FU 10-1 Safaristol og fandtes i ubehandlet bøg eller eg.
   Der kunne tilkøbes en hynde også.
   Læderet kom fra Copexim i Polen.
   Pris engros uden moms i januar 1979 Kr. 268,- til 288,- .
   Har skam kataloget endnu. Må hellere tilføje, at jeg også har arbejdet i Dinarco i mange år.

 7. Hej Erik. Tak for god info om safari stolene vi er så heldige at have arvet 2 flotte fra Aage Bruun og søn. Desværre er bagremmene på begge gået i stykker. Ved du evt hvor og om det kan lade sig gøre at finde nye eller få dem restaureret? Mvh Janne

  1. Hej Janne,
   Tak for din besked. Jeg vil foreslå dig at gå til eks. Houseofdesign.dk eller klassik.dk – de tilbyder vidst nok begge restaurering af møbler.

   Mvh. Erik

 8. Jeg har 2 forskellige safari stole. Den ene passer med beskrivelsen på en Aage Bruun og søn den anden kan jeg ikke identificere.
  Den er en anelse højere end den jeg antager er en Bruun og søn og så har de 2 stivere under armlæn større afstand
  Kan i hjælpe?

Skriv et svar