Guldhøjskammel

Helt tilbage i år 1891 fandt man ved en stor og omfattende udgravning af en gravhøj en foldestol, der skulle vise sig at være mere speciel og betydningsfuld end måske først antaget. Under udgravningen i Vamdrup i Sønderjylland stødte man på en egekiste, der viste sig at indeholde resterne af en mand og for fødderne af, hvor manden var blevet lagt i kisten, lå så en lille foldestol, der i modsætning til manden var overraskende godt bevaret trods de mange år den senere viste sig at have ligget begravet i kisten. Foldestolen, der i øvrigt var lavet af asketræ og med sæde af odderskind, der grundet tidens tag dog blot var bevaret en lille stump af, blev senere dateret til ca. år 1400 f.Kr. (Bronzealderen).
Fundet af foldestolen fra guldhøjen, som formentlig har tilhørt en dansk stormand, er således faktisk den eneste fuldstændigt bevarede stol fra Bronzealderen i Europa – og originalen kan du fortsat den dag i dag få at se på Nationalmuseet i København, hvor det helt originale fund står udstillet.

I 1958 tegnede den danske møbelarkitekt Poul Hundevad så en foldeskammel. Han navngav den Guldhøjstol, eller Model PH41 om man vil, og med designet tog han kraftigt udgangspunkt i datidens fund – dog var hans nyfortolkning en anelse større, for at tilpasse menneskernes størrelse i dag. Den lille skammel blev fremstillet hos Poul Hundevads eget firma i Vamdrup, der i øvrigt var beliggende tæt på opgravningen, og hvilket han etablerede i starten af 1940’erne. Fra slut 50- og start 1960’erne opnåede Hundevad med sin møbelvirksomhed stor succes både herhjemme såvel som i udlandet. Hundevad er som bekendt ikke den eneste af vores arkitekter, der således har lades til inspirere af datidens fund. Bare ét år forinden tegnede Ole Wanscher en lignende foldbar skammel, hvor han hentede inspiration fra Egypten. Poul Hundevads skammel er lavet i massivt teak- eller rosentræ og med sædebetræk i kernelæder og læder, og den smukke skammel blev oprindeligt kun produceret i 15.000 eksemplarer.

(Billedet øverst er fra odovintage.com)

Tryk på “Klassiker”-tagget lige her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne kategori her på bloggen.

Skriv et svar