www

Klassiker: Hans Bøllings bakkebord

Dette er for mig en af de allerstørste inden for klassisk dansk møbelkunst. Bakkebordet, der er tegnet af Hans Bølling tilbage i 1963, er hverken noget enormt dyrt møbel eller svært at komme i nærheden af, for den sags skyld – men det er lækkert og funktionelt som bare pokker. Jeg er vild med den dobbelte bordplads i ét bord, den vendbare mulighed med de forskellige farver og ikke mindst det faktum at bordet kan slåes sammen.

Smukt, funktionelt og smart. Jeg holder personligt rigtig meget af bakkebordet af Hans Bølling.

  HansBølling1

 

Hans_Bølling

»Ideen til bordet fik jeg inde i hovedet – lige på stedet. Så jeg gik hjem på mit værksted og arbejdede på en prototype. Jeg havde ingen tegninger at arbejde efter. Bordet var inde i mit hoved. Næste dag viste jeg det frem og spurgte, om det kunne bruges?« Sådan fortæller Hans Bølling selv om tilblivelsen af bordet. Hans Bølling i øvrigt næsten 85 år den dag i dag, men vidst fortsat aktiv som arkitekt med egen tegnestue.

 

 

Jeg har (naturligvis) selv bakkebordet stående derhjemme. En gammel udgave af den originale (første) model med sorte og røde bakker, produceret Ørskov & Co. Jeg købte mit bakkebord uden hjul meget billigt på auktion, og har derefter selv købt originale hjul til via Brdr. Krüger, der siden 1988 har stået for produktionen af de populære bakkeborde. Jeg bruger bakkebordet som side- og sofabord og på det står og hænger desuden nogle af Kay Bojesens velkendte dyr i form af stor og lille abe samt elefanten.

Hans Bølling bakkebord

Gennem årene er der kommet mange nye udgaver af bakkebordet i handelen. I 1970’erne kom det i lys bøg med sorte og hvide bakker. I 1990’erne kom flere træsorter som ask, mahogni, kirsebær og valnød til. Samtidigt kom der også bakker i matchende finér. Og i 2000 kom endnu en udvidelse af træsorter og af farverne på bakkerne, samt mulighed for hvid- og sortbejdset stel. Bordet findes desuden også i jubilæumsudgaver.

Skriv et svar