Harpestolen

Nu skal det for første gang her på bloggen handle om den danske arkitekt Jørgen Høvelskov. Navnet siger dig måske ikke noget, men er du meget interesseret i dansk møbelhistorie og design, så har du måske nok alligevel hørt om eller tidligere set Harpestolen. Jørgen Høvelskov, der i øvrigt både var møbelsnedker og møbelarkitekt, tegnede igennem hans aktive karriere ikke ret mange møbler, og det er da også uden tvivl denne stol, der står som kendetegnet for hans navn. Faktisk blev det kun til ti forskellige værker, inden han i ’69 trak sig tilbage pga. sygdom.
Harpestolen tegnede Høvelskov tilbage i år 1963 og det var hos den anerkendte snedkerduo, Christensen & Larsen, at stolen i sin tid blev fremstillet. Stolen konstruktion består i al sin enkelthed af to stykker træ og en masse flaglinesnor. Den skulpturelle stol, der angiveligt kun blev fremstillet i sorterne massivt sortlakeret/sortbejdset asketræ og massivt kirsebærtræ, blev faktisk først navngivet Vikingestol, da den blev fremvist på Snedkerlaugets Møbeludstilling i København, og hvor stolen også modtog flotte anmærkninger. Historien lyder endvidere, at det sågar var en journalist til selv samme udstilling, der foreslog om ikke stolen i stedet skulle kaldes Harpestolen, som vi kender den i dag.

Fremme i år 1992 blev stolen sat i produktion hos snedkermester Jørgen Christensen. Hvad mange ikke ved af, så tegnede Jørgen Høvelskov i sin tid også et tilhørende bord og en lille skammel, og alle tre produceres atter den dag i dag, efter at alle rettighederne overgik til netop Jørgen Christensen A/S i år 2007.

(Billedet øverst er fra arnhistoria.com)

Tryk på “Klassiker”-tagget her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne kategori her på bloggen.

Skriv et svar