Historien om den ikoniske lille abekat

Der kan ikke være ret mange her i landet, der ikke kender Kay Bojesen Aben – men kender vi alle historien bag?

Kay Bojesen, der er født i 1886, var oprindeligt sølvsmed – uddannet i 1913 – men i 1933 åbnede han også et værksted og dertilhørende butik for træarbejde, hvor han begyndte at arbejde på sine, den dag i dag, velkendte kreationer. Butikken hed Kay Bojesen Modeller og lå i Bredgade i København.
I 1951 kom Aben så til verden, og ligesom hans andre tidligere kreationer såsom bondegården med dyr og stald, den simple bil med 4 passagerer, gravhunden, garderen, elefanten og også hans andre senere træfigurer så var Aben et simpelt stykke legetøj til børn – rent faktisk var den helt oprindeligt tænkt som en lille finurlig knage til hans egne børns jakker. Faktum var at det var til brug af børnene.

-2 Kay-Bojesen-Abe-stor-Teak-limbatrae-shop365_dk

Med tiden er Aben nærmest blevet, hvad jeg vil kalde folkeeje her i Danmark. Et sandt lille stykke dansk designikon, som vi i den grad har taget til os og som vi i dag ser sidde i vindueskarmen eller hænge fra en hylde rundt omkring i rigtig mange danske hjem. Nu dog mere som et sjovt indslag i indretningen end som et stykke legetøj til børnene. Den lille abe har endda fået sin egen børnebog.

Kay Bojesen døde i 1958 efter længere tids sygdom, så manden selv har aldrig for alvor oplevet, hvor meget hans finurlige abe har fået af betydning og hvilken ikonstatus den har opnået her i Danmark. Efter Kays død tog først hans kone over i firmaet og siden hen sønnen, Otto Bojesen. Rettighederne og hele produktionen blev dog i 1990 solgt til Rosendahl, som også fortsat den dag i dag står for produktionen af den populære abe.

-1 -1

Det er den lille model af Aben der er klart mest udbredt og kendte – vel også fordi den rent økonomisk er til at komme i nærheden af for de fleste. Den produceres dog i tre størrelser; den lille, en mellem og en stor – og så findes den faktisk også i en slags kæmpe-model, som du kan se på billederne her.
Kæmpemodellen af Aben har ikke været i produktion, men blev lavet af Kay Bojesen som reklame for butikken og som en konkret bestillingsvare og som gave. Et ældre eksemplar af kæmpe-Aben var for et par år tilbage med i et vurderingsprogram på Dr1, hvor eksperterne vurderede den til godt og vel 250.000 kr.

20151223_122651

Tryk på “Historien om”-tagget for at se flere.

 

Skriv et svar