Historien om Baker-sofaen

Historien om Baker-sofaen er såmænd historien ét af mine absolute favoritdesigns – hvis ikke det ér min favorit. Der er altså tale om den såkaldte Baker-sofa, der er tegnet af Finn Juhl i år 1951. Tilnavnet fik sofaen, da den oprindeligt blev tegnet til det amerikanske marked, og det var den ligeledes amerikanske møbelproducent, Baker Furniture Inc i Michigan., der stod for produceringen af de oprindelige sofaer.
Det hele startede da Finn Juhl mod slutningen af 1940’erne blev kontaktet af Hollis Baker, manden bag den amerikanske møbelproducent. Han ville have den danske arkitekt til en skabe en storslået og moderne møbellinje, hvilket bl.a. udmundede sig i netop denne Baker-sofa, som derefter var udstillet på en stor møbelmesse i Chicago samme år. Det var endvidere i selv samme år, år 1951, at Finn Juhl tegnede FN-bygningen i New York, hvilket sammen med hans møbeldesigns for Baker var med til at bane vejen for et stort internationalt gennembrud for ham.
Med denne sofas formsprog, og i øvrigt med flere af hans designs fra denne periode i det hele taget, var Finn Juhl meget inspireret og optaget af den moderne frie kunst. Den todelte korpus, betrukket med uld i typisk forskellige farver, giver sofaen et luftigt, moderne og nærmest furturistisk udtryk. De oprindelige eksemplarer af sofaen findes også betrukket med læder. Ben og stel i teak, eg eller valnød.

Selvom sofaen altså i dag er hele 66 år gammel, så må den jo siges at fremstå intet mindre end topmoderne selv den dag i dag. Baker-sofaen produceres skam også fortsat hos OneCollection, som har haft sofaen i produktion siden 2010 – men som jeg så ofte påpeger herinde, så er det i sagens natur de oprindelige møbler, der hitter mest på auktion, hos samlere og i det store udland. Dog skal selv en nyproduceret sofa af denne kaliber ikke tales for meget ned. Intet mindre end et fantastisk møbel – ny eller gammel.

wrightscan12-juhl-sofa11Finn Juhl, Baker sofauntitled

Tryk på “Historien om”-tagget her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne serie her på bloggen.

Skriv et svar