Historien om bakkebordet

Historien om bakkebordet er historien om et fortsat meget populært design, og hvor der ikke var lang vej fra idé til udførelse. Den århusianske snedker og møbeldesigner, Hans Bølling, tegnede bakkebordet tilbage i år 1963 og bordet blev fremstillet hos Torben Ørskov & Co.
Det var efter en afslappet frokostaftale med netop Torben Ørskov, at bordet skulle blive til. Ørskov syntes der manglede netop et bakkebord i sortimentet hos dem, og han mente Hans Bølling ville være den perfekte til det formål. Ørskov ville have bordet skulle være sammenklappeligt og dermed nemt at transportere og ikke mindst nemt at sende.

“Ideen til bordet fik jeg inde i hovedet – lige på stedet, da Torben nævnte bordet. Så jeg gik hjem på mit værksted og arbejdede på en prototype. Jeg havde ingen tegninger at arbejde efter. Bordet var inde i mit hoved. Næste dag viste jeg det frem og spurgte, om det kunne bruges? Han var begejstret og fik det lynhurtigt sat i produktion. Det var starten på bakkebordet.” Sådan fortæller Hans Bølling selv om tilblivelsen af bakkebordet.

Bakkebordet er uden tvivl Bøllings bedst kendte design – såvel både i ind- og udlandet – hvor ellers også ænderne i træ og andre træfigurer kan nævnes som kendte værker. Bakkebordet er i øvrigt ikke slet ikke sjældent eller kostbart, for den sags skyld. Dog er det de helt originale borde i teak og med karakteristiske vendbare bakker i farverne rød og sort, der er de mest eftertragtede blandt samlere og kendere. Hvad mange ikke ved af, så havde den prototypen af bordet kun den velkendte linoleum på oversiden, og hvor der så var kork på undersiden, hvilket dog siden blev ændret.

Gennem årene er der kommet mange nye udgaver af bakkebordet i handelen. I 1970’erne kom det i lys bøg med sorte og hvide bakker. I 1990’erne kom flere træsorter som ask, mahogni, kirsebær og valnød til. Samtidigt kom der også bakker i matchende finér. Og tilbage i år 2000 kom endnu en udvidelse af træsorter og af farverne på bakkerne, samt mulighed for hvid- og sortbejdset stel. Bordet findes desuden også i jubilæumsudgaver. Bakkebordet produceres ydermere fortsat den dag i dag, hvor det ikoniske bakkebord har rundet de 54 år. Bakkebordet emmer af funktionalisme, og er for mig et strålende eksempel på et stykke tidløst dansk møbeldesign.
Endvidere skal det simpelthen nævnes, at Hans Bølling denne sommer fylder 86 år – og han er såmænd fortsat aktiv via sin tegnestue og værksted i Charlottenlund. Imponerende.

hans
(Hans Bølling i sin beskedne tegnestue i Charlottenlund)

hans2bøl3

Tryk på “Historien om”-tagget her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne kategori her på bloggen.

Skriv et svar