Historien om Bellevuelampen

Historien om Bellevuelampen er historien om, hvordan det hele i bund og grund startede med Arne Jacobsens mange møbel- og lampedesigns. Helt tilbage i 1929 var året, hvor denne Bellevuelampe blev til, da Arne Jacobsen da tegnede lampen konkret til vinderprojektet i konkurrencen “Fremtidens Hus”. Et rundt futuristisk hus, der blev kaldt skelsættende, og som Jacobsen havde tegnet i samarbejde med kollegaen og studiekammeraten Flemming Lassen – men som til trods for at de vandt konkurrencen med skitsen, alligevel endte med aldrig at blive opført.
Lampen blev dog heldigvis lanceret alligevel, og det var Louis Poulsen der producerede dem. Stel og bøjelig stykke af messing og med fodstykke og selve lampeskærmen i sort- eller hvidlakeret metal eller messing.
Lampen blev altså skabt mange år inden de designs vi i dag kender som de karakteristiske Arne Jacobsen-designs – måske er dette endda ét af hans allerførste værker. Til trods for det, og måske endda også netop derfor, så er Bellevuelampen selv i dag meget eftertragtet og også ret så sjælden til og med.

Med til historien om den meget tidlige lampe hører det også, at firmaet &Tradition for nu godt et år siden relancerede Bellevuelampen. Hele 28 år senere end Bellevuelampen, nemlig i år 1957, tegnede Arne Jacobsen så AJ Lampen, som i dag er langt mere kendt og udbredt og som også må siges at kunne kaldes et designikon.

27982352519382
(Bellevuelampen, designet i 1929)

arne-jacobsen-fremtidens-hus-ALA5s_XDk7QL2TK6q3UhEg
(Her ses Jacobsen & Lassens vinderprojekt i konkurrencen “Fremtidens Hus”, hvortil lampen var designet)

bellevue-lampe-arne-jacobsen-guld-lead-uS_hBLS5nlP9wPG7lrGoCg
(Her ses en af varianterne af den relancerede Bellevuelampe)

bd-13-31-194x300
(Arne Jacobsen omkring år 1930)

Tryk på “Historien om”-tagget her nedenfor for at se flere indlæg her på bloggen i lige netop denne kategori.

Skriv et svar