Historien om Bodil Kjær-arbejdsbordet

Historien om Bodil Kjær-arbejdsbordet er historien om et stykke dansk møbeldesign, der er selv James Bond værdig. Den danske arkitekt Bodil Kjær tegnede tilbage i år 1959/60 dette fritstående arbejdsbord, som blev fremstillet hos snedkermesterfirmaet E. Pedersen & Søn. Bodil Kjær tegnede også skuffemoduler på hjul og med både skuffer og skydelåger, tegnet til at komplementere netop bordet her. Bordets stel er udført i forkromet stål og med bordplade og skuffer i palisander. Et meget fint og ikke mindst elegant bord, der de seneste godt og vel ti år bare er blevet mere og mere eftertragtet.
Et designikon blev bordet dog allerede i år 1963, da folkene bag James Bond-filmen “From Russia With Love” udvalgte netop dette danske arbejdsbord som en del af filmen. Det var de to designere på filmsættet, Syd Cain og Sir Ken Addams, der håndplukkede bordet til lige netop James Bond-filmen. De må have været vilde med det maskuline og minimalistiske design – for bordet endte med også at være at finde i “You Only Live Twice” og “On Her Majesty’s Secret Service” fra henholdsvis år 1967 og 1969. Det medførte naturligvis international anerkendelse, en hel del omtale og ikke mindst et klæbende prædikat som et designikon. Den amerikanske begejstring for Bodil Kjær og hendes bord medførte i sin tid også omtale i både New York Times og The Sunday Times – og derudover blev det også anvendt af BBC under diverse valgudsendelser.
Bordet blev så populært, at det eftersigende efterfølende er blevet erhvervet af såvel både det engelske kongehus, hvor specielt Prins Philip skulle have været meget begejstret. Også kendte Hollywood-skuespillere som Michael Caine og Sean Connery var, og er måske stadig, ejere af det danske bord.

Arbejdsbordet her er, sammen med Korsvasen, vel nok de bedst kendte designs og største ikoner skabt af Bodil Kjær. Hun designede i øvrigt også kommoder og skænke i samme stil som bordet her. Kort og godt så godt et design, at ingen ringere end Hans J. Wegner fremme i år 1970 tegnede et skrivebord, der mildest talt er meget inspireret af Bodil Kjærs bord.
Derudover skal det simpelthen nævnes, at Bodil Kjær den dag i dag, i en alder af hele 85 år, fortsat er i fuld vigør. Flere af hendes designs relanceres i for tiden, og hun har bl.a. i netop den forbindelse holdt foredrag bl.a. i Århus.

bodilkjaer_blog_bigscreen_03
(Her ses arbejdsbordet i James Bond filmen “You Only Live Twice” (1967). Billedet er fra bodilkjaer.com)

(Billedet øverst er fra lostcityarts.com)

Tryk på “Historien om”-tagget her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne kategori her på bloggen.

3 tanker om “Historien om Bodil Kjær-arbejdsbordet

 1. Jeg vil komplimentere dig for dit udvalg af møbler til siden. Men den dygtige arkitekt Bodil Kjær KOMPLEMENTEREDE serien med underskabe.
  Måske en detalje, men den skæmmer.

  1. Hej Victoria. Tak for din besked. De komplementerende underskabe eller skuffemoduler er skam også nævnt i teksten.
   Bedste hilsner.
   Erik

Skriv et svar