Historien om Flaglinestolen

“Et gynækologisk undersøgelsesleje”, blev der grint. Hans J. Wegner kunne i år 1950 præsentere sin Fraglinestol frem for offentligheden, men der var ikke blot positiv respons. Specielt Wegners møbelarkitekt-kollegaer med Kaare Klint i spidsen, syntes stolen var komisk og mest af alt lignede noget et møbel man så hos lægen – nærmere betegnet kaldte de i sjov stolen for “Et gynækologisk undersøgelsesleje”.

Wegner og familien havde i sommeren 1950 lejet et sommerhus nord for Århus af nogle venner. Der tilbragte han en uge der i det gode sommervejr, og det var på netop denne sommerhustur, at idéen til Flaglinestolen kom. En dag gik turen til stranden, og mens de andre badede i vandet tænkte Wegner på noget helt andet oppe på stranden. Han prøvede at grave sig ned i sandet for på den måde at skabe en sandstol, som han kunne sidde behageligt i.
Idéerne strømmede ind og hjemme igen på tegnestuen overførte han strandstolens egenskaber til en tegning af det, der senere blev til Flaglinestolen.

Wegner var ellers på daværende tidspunkt langt fremme i skoene mht. materialevalg, hvor specielt flet, eller flagline-snor som det jo er i dette tilfælde, jo først for alvor begyndte at blive anvendt i af de danske møbelarkitekter i de følgende år – bl.a. af Poul Kjærholm op igennem 1950- og 60’erne. Wegner havde dog med værker som Kinastolen, Y-stolen, Påfuglestolen og hans Foldestol allerede selv arbejdet med dette look i årene inden 1950. Faktisk var Flaglinestolen vidst til og med Wegners første arbejde i stål.
Flaglinestolen er da også, til trods for de løftede øjenbryn og de gode grin hos kolleagerne, blevet en sand klassiker inden for den danske møbelkunst, og stolen er i dag et meget eftertragtet værk.

Flaglinestolen er oprindeligt produceret hos Getama siden ’50, og efter en årrække ude af produktion genoptog PP Møbler, der også producerer liggestolen i dag, produktionen i 2002.

70593_Flagline_Chair_av_Hans_J._Wegner_4a9fb905cac89024232555c8ff47b5e5591cf8db7

Tryk på “Historien om”-tagget her under for at se flere blogindlæg i denne kategori.

2 tanker om “Historien om Flaglinestolen

  1. Hej 👏
    Først tak for alle de godt design i beskriver her inde. Har lige et spørgsmål omkring flaglinestol, ville høre om hvad er forskellen på den ældre model fra getama og så den fra PP møbler ??

Skriv et svar