Historien om Flitsbuestolen

Historien om Flitsbuestolen er historien om et helt unikt stykke dansk møbeldesign. Det er møbelarkitekten Poul Kjærholm, der tilbage i år 1952 tegnede denne noget specielle stol, og som det nok af de færreste, der kender til. Stolen, der i øvrigt kun blev fremstillet i sølle to eksemplarer, blev til kort efter Kjærholms eksamen på Kunsthåndværkerskolen i ’52, hvor han så efterfølgende blev ansat hos Fritz Hansen og her skabte Flitsbuestolen.
Flitsbuestolen er udformet og udført således, at de bagerste ben og selve stolens stel nærmest går i et, hvilket gør stolen utrolig let i dens design. Kort og godt; et meget specielt og unikt møbeldesign.
Det kan også fornemmes, at andre af de efterfølgende stoledesigns af Poul Kjærholm har inspiration fra netop denne Flitsbuestols formsprog. Lighederne er specielt tydelige, hvis vi sammenligner Flitsbuestolen med Kjærholms “Holscher-stol”, der ligeledes er designet i år 1952.

Stellet på stolen er af noget så sjældent set som dampbøjet lamineret ask, hvor derimod sæde og ryg er af flaglinesnor, som Kjærholm som bekendt også anvendte på andre af hans designs fra denne tid – og som de fleste også kan nikke genkendende til fra bl.a. Wegners ikoniske Flaglinestol. Endvidere hører det med til historien, at Flitsbuestolen tidligere er blevet solgt på auktion herhjemme i Danmark – og med et hammerslag på intet mindre end 200.000 kr. som følge. Ydermere blev én af stolene i sin tid udstillet i Zürich, Schweiz, tilbage i år 1952.

e449b70e8b1b31787220e903b491ffbagilkmegbzxeuvkrgk0xn
(Her ses Holscher-stolen og Flitsbuestolen – begge designet af Poul Kjærholm i år 1952. Hvilken der kom først ved jeg desværre ikke)

Tryk på “Historien om”-tagget her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne kategori her på bloggen.

Skriv et svar