Historien om Høvdingesofaen

Historien om Høvdingesofaen er historien om et af de hurtigst udformede designs jeg kender til. Arkitekten Finn Juhl tegnede Høvdingesofaen og Høvdingestolen i år 1949, hvor han angiveligt påbegyndte tegningerne ved sit skrivebord kl. 10 om formiddagen og kl. 3 om natten lå hans tegninger klar til at blive overdraget til snedkermesteren Niels Vodder. Om Finn Juhl lavede andet i tidsrummet også, det fortæller historien intet om, men han har i sin tid selv udtalt, at han måske havde en svag idé om, hvordan Høvdinge-designet skulle se ud. Han havde lyst til at skabe noget større og mere pompøst, som modspil til de mange mindre og lette stole, der var blevet lanceret i netop denne periode.
Finn Juhl var med dette design inspireret af forskellige kulturer; Armlænets bredde symboliserer en hestesadel. Stavene, som bærer ryglænet, refererer til en bue, og ikke mindst kan ryglænets form minde om et skjold eller en høvdings fjerpragt. Også heraf kom han på navnet Høvdingesofaen og Høvdingestolen.

I 1949 blev både stolen såvel som Høvdingesofaen fremvist på det årlige Snedkerlaugets Møbeludstilling i København, hvor det man på Niels Vodders stand kunne se et eksemplar af sofaen, som man i øvrigt mener kun er produceret i ganske få eksemplarer. Mere nøjagtigt menes det, at under 5 sofaer blev fremstillet. Én af de oprindelige Høvdingesofaer kan den dag i dag opleves på Design Museum i København, hvor den står udstillet. Høvdinge-designet regnes faktisk som Finn Juhl største værk.

Selvom den altså er meget sjælden, så kan Høvdingesofaen, præcis som stolen, sågar også købes fra ny af den dag i dag. Det er firmaet OneCollection der producerer dem i dag, og sofaen koster den lette sum af godt 119.000 kr. Dog er det nok en brøkdel af, hvad et af de oprindelige eksemplarer udført hos Niels Vodder ville koste på en auktion.  Endvidere vil jeg lige nævne, at Høvdingestolen var Ugens Klassiker her på bloggen tilbage i starten af maj.

cop86ba7b1a957e3c19511a9bcd07435042d06af0fe94412032544e1e858d2e17f62db342d1
(Her ses et oprindeligt eksemplar af sofaen, en nyproduceret model og sidst det udstillede eksemplar)

Tryk på “Historien om”-tagget her under for at se flere blogindlæg i lige netop denne kategori herinde.

Skriv et svar