Historien om Pariserlampen

Historien om-serien er denne gang nået til PH’s Pariserlampe. Poul Henningsen, hvis karriere for alvor tog fat med lanceringen af en af hans andre kreationer, nemlig treskærmslampen i 1926, var allerede året forinden ude med et stort design. I året 1925 præsenterede en ung Poul Henningsen på blot 31 år nemlig Pariserlampen for offentligheden, da den blev fremvist på Verdensudstillingen i netop Paris – hvoraf lampen også fik sit navn.
Poul Henningsen havde i årene fra 1919-1925 eksperimenteret med alverdens tegninger og idéer til, hvordan han ville revolutionere den måde menneskerne anvendte lyset – og faktisk var denne Pariserlampe hans første endelig design af de såkaldte flerskærmslamper. Pariserlampen består nemlig af seks skærme udført i intet mindre end nysølv, hvilket i sig selv var meget opsigtsvækkende tilbage i 1925. Endvidere blev lampens tilblivelse grundlagt efter et forretningsmøde mellem Poul Henningsens og Louis Poulsens daværende direktør, Sophus Kaastrup Olsen. Et møde der banede vejen – ikke blot for produktionen af Pariserlampen – men for produktionen af alle PHs lamper i følgende årtier.
Poul Henningsen skulle eftersignede have udtalt efter mødet, at nu havde han langt om længe mødt en person, der var næsten lige så skør som ham selv og at det skulle der skam nok komme noget godt ud af. Og dét må vi sige, at PH fik ret i.

Pariserlampen var dog ikke ligefrem nem at færdiggøre for Poul Henningsen. Arbejdsprocessen var meget lang og han tegnede mange skitser før lampen blev som den blev – det skyldtes, at han ikke syntes lysets udledning fra lampen og hele den blændfri-filosofi, som PH som kendt var meget betaget af, fungerede som han ville.

original skitse af Poul H. og den færdige Pariserlampe, 1925Pariserlampen, dekoreret af Axel Saltoph
(PH’s egen skitse til Pariserlampen, den endelige udgave fra 1925, en model dekoreret af Axel Salto og et billede af en ung Poul Henningsen selv)

Tryk på “Historien om”-tagget her nedenfor for at se flere blogindlæg i denne kategori.

Skriv et svar