Historien om PK80A

Historien om PK80A er historien om det dyreste Poul Kjærholm-design til dags dato – og til og med et meget unikt møbel af slagsen. Den kvadratiske daybed med modelnavnet PK80A, er tegnet af en af vort lands mest succesfulde møbelarkitekter, nemlig Poul Kjærholm, tilbage i år 1959, hvor han designede briksen helt konkret til Tårnby Rådhus. I hvert fald tre eksemplarer blev fremstillet til rådhuset. Som en lille krølle på historien skal det nævnes, at Tårnby Rådhus blev opført i årene 1957-59 og var tegnet af Kjærholms mentor, arkitekten Haldor Gunnløgsson.
Der er, som du måske allerede ved eller nu har indset, tale om en videreudvikling af hans rektangulære og langt mere kendte PK80, der må siges at være et af Kjærholms største og allerbedst kendte designs – hvilket bl.a. kommer til udtryk ved det faktum, at dén udgave såmænd er udstillet på MoMA; Museum of Modern Art i New York.
Denne PK80A kom, i modsætningen til forløberen, aldrig i serieproduktion og de få eksemplarer der findes er dermed alle fremstillet på konkret bestilling. Udover rådhuset i Tårnby, der var de første der lagde billet ind på dette møbel, så er det kendt at der blev lavet to eksemplarer til Jens Nielsen & Olivia Holm-Møller Museet i Holstebro. PK80A såvel som PK80 er i øvrigt begge fremstillet hos producenten E. Kold Christensen.

Den unikke daybed blev tilbage i år 2015 det dyreste stykke Kjærholm-design, da det på Bruun Rasmussens Kunstauktioner i Bredgade, København, blev solgt med et svimlende højt hammerslag på hele 700.000 kr. Et andet eksemplar gik for 650.000 kr. Et beløb, som Poul Kjærholms datter i øvrigt knyttede den kommentar til, at Poul ville vende sig i graven. Det var vel at mærke de to udgaver fra museet i Holstebro, og som blev fremstillet omkring årene 1969-71, der her var under hammeren og altså ikke udgaven fra 1959. Kjærholms møbeldesigns har alle dage været meget bekostelige, men oppe i denne prisklasse har hans designs ikke helt været at finde før.

nyhed-23928-1-26173PK80-daybed-1-1500x1200
(Her ses et af eksemplarerne af den sjældne kvadratiske daybed fra år 1959 og også forløberen fra 1957. Billeder fra modernity.se og artnet.com)

Tryk på “Historien om”-tagget her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne serie her på bloggen.

Skriv et svar