Historien om Slangestolen

Historien om Slangestolen er historien om et af de få møbeldesigns, der kom fra lysmesteren, Poul Henningsens hænger. PH, som vi alle kender for hans mange ikoniske lamper, tegnede Slangestolen her, også kaldet model PH501, helt tilbage i år 1931. Den lille serie af stålmøbler, som stolen her var en del af, blev til på opfordring af møbelproducenten V. A. Høffding, hvorfra de oprindelige stole også blev både fremstillet og lanceret tilbage i ’31. Slangestolens levetid var dog midlertidig ganske kort, da den allerede ét år fremme, i 1932, angiveligt blev taget ud af produktionen igen. Om der bare ingen interesse var for Henningsens møbelkollektion, eller hvad den præcise årsag til den korte levetid var, har jeg ikke umiddelbart kunne finde frem til.
Intet mindre end 70 år senere, nu fremme i år 2002, blev Slangestolen og flere af PH’s andre møbler i øvrigt, så relanceret hos firmaet Poul Henningsen A/S. Stolen blev nu på dette tidspunkt fremstillet polstret i læder i farverne rød, mørkebrun, cognac-farvet, sort og sand. Præcis hvilke farver, udover de klassiske rød og sort, som de oprindelige stole blev fremstillet i tilbage i ’31, ved jeg desværre ikke. Stolen er den dag i dag atter ude af produktion.

Karakteristisk for flere af PH’s møbler og dermed også denne Slangestol, er det svungne stel af forkromede stålrør – konstrueret af ét stykke metalrør vel at mærke. Han var med det svungne stel inspireret af møbelmageren Michael Thonet og hans verdenkendte Thonet-stole –  og så var det også fra svungne stel, at tilnavnet Slangestol vel sagtens udsprang.
Poul Henningsens tanke bag Slangestolen var såmænd ganske enkel; den var tiltænkt til at stå ved klaveret. Stolen er i øvrigt fra samme år som netop hans flygel, og det var ganske sikkert derfra at idéen til stolen udsprang.

Også en tilhørende taburet uden ryglæn blev lavet, samt et lille cafébord, der angiveligt også var nemt som supplement til Slangestolen. Udover Poul Henningsens mange lamper, så er netop denne Slangestol vel nok hans bedste kendte møbeldesign. Et par andre stole- og borddesigns kom der fra PH i denne periode omkring 1931-32, og de må alle regnes for at være noget mere ukendte end denne.

13627910_1744834732451158_975720181_n
(Her ses Poul Henningsen siddende i netop Slangestolen ved sit flygel. Billedet af stolen øverst oppe er fra architonic.com)

Tryk på “Historien om”-tagget lige her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne serie her på bloggen.

Skriv et svar