Ikke som den grimme ælling. Svanen med ben af træ

Historien om Svanen

Svanen er en af Arne Jacobsens største værker og samtidig et af de allerstørste ikoner inden for dansk møbeldesigns historie – men kender alle historien bag den verdenskendte lænestol.
Svanen er tegnet i 1958 og er ligesom Ægget, AJ pendlen, Gryden, Dråben, hans dørhåndtag, lysestager, bestik, en skuffe-enhed, sminkeborde m.m., en del af totalindretningen på SAS Royal Hotel i København, som Arne Jacobsen skulle stå for. Stolen skulle pryde hotellets lobby på 1. sal, en panoramasalon på 19. etage samt hotellets suiter. Kort tid derefter fik Svanen også fast plads i Nationalbankens lobby samt på Sct. Cathrine’s College i Oxford, England.

Svanen, eller model FH3320, som den også hedder, er produceret hos Fritz Hansen, der også er producenten bag Arne Jacobsens andre møbler. Oprindeligt blev stolen i 1958 produceret med en firpasfod støbt i ét stykke aluminium, hvilken også den dag i dag er det mest eftertragtede model blandt kendere. Kort efter fødslen af den smukke svane kom stolen også i en model med fire ben i lamineret teaktræ – en model der aldrig slog igennem og som heller ikke længere er i produktion.
I 1963, fem år efter udgivelsen, kom stolen også med vippebeslag  – og endda også i en skrivebord-model, hvor stolens fod var højere samt højden kunne indstilles. Hvad mange nok ikke ved af, så findes Svanen faktisk også i en kontorstol-model med hjul. Denne model udkom i 1967, men var kun i produktion i få år, hvilken gør den meget sjælden. Jeg har sågar ikke engang kunne finde en brugbart billede af denne model, men den er omtalt i bogen “Danske Designere: Arne Jacobsen”.
Noget mere velkendt må sofa-modellen siges at være. Svanesofaen er ligeledes tegnet til hotellet og er også tegnet af Arne Jacobsen i 1958, præcis som stolen. Svanesofaen var i en længere årrække ikke i produktion, men tilbage i 2001 blev produktionen genoptaget af Fritz Hansen.

Det sidste billede viser en skitsemodel fra midt 1950’erne af Svanen. Det er ingen hemmelighed at Arne Jacobsen var meget fascineret af Eames-parrets kreationer, og at han lod sig inspirere derfra.

svanen3 svanen svanen4 20160130_121138

Tryk på “Historien om”-tagget herunder for at se flere dybtgående gennemgange af historierne om og bag nogle af højdepunkterne inden for dansk og skandinavisk design.

Skriv et svar