Historien om Svanen

Svanen er en af Arne Jacobsens største værker og samtidig et af de allerstørste ikoner inden for dansk møbeldesigns historie – men kender alle historien bag den verdenskendte lænestol.
Svanen er tegnet i 1958 og er ligesom Ægget, AJ pendlen, Gryden, Dråben, hans dørhåndtag, lysestager, bestik, en skuffe-enhed, sminkeborde m.m., en del af totalindretningen på SAS Royal Hotel i København, som Arne Jacobsen skulle stå for. Stolen skulle pryde hotellets lobby på 1. sal, en panoramasalon på 19. etage samt hotellets suiter. Kort tid derefter fik Svanen også fast plads i Nationalbankens lobby samt på Sct. Cathrine’s College i Oxford, England.

Svanen, eller model FH3320, som den også hedder, er produceret hos Fritz Hansen, der også er producenten bag Arne Jacobsens andre møbler. Oprindeligt blev stolen i 1958 produceret med en firpasfod støbt i ét stykke aluminium, hvilken også den dag i dag er det mest eftertragtede model blandt kendere. Kort efter fødslen af den smukke svane kom stolen også i en model med fire ben i lamineret teaktræ – en model der aldrig slog igennem og som heller ikke længere er i produktion.
I 1963, fem år efter udgivelsen, kom stolen også med vippebeslag  – og endda også i en skrivebord-model, hvor stolens fod var højere samt højden kunne indstilles. Hvad mange nok ikke ved af, så findes Svanen faktisk også i en kontorstol-model med hjul. Denne model udkom i 1967, men var kun i produktion i få år, hvilken gør den meget sjælden. Jeg har sågar ikke engang kunne finde en brugbart billede af denne model, men den er omtalt i bogen “Danske Designere: Arne Jacobsen”.
Noget mere velkendt må sofa-modellen siges at være. Svanesofaen er ligeledes tegnet til hotellet og er også tegnet af Arne Jacobsen i 1958, præcis som stolen. Svanesofaen var i en længere årrække ikke i produktion, men tilbage i 2001 blev produktionen genoptaget af Fritz Hansen.

Det sidste billede viser en skitsemodel fra midt 1950’erne af Svanen. Det er ingen hemmelighed at Arne Jacobsen var meget fascineret af Eames-parrets kreationer, og at han lod sig inspirere derfra.

svanen3 svanen svanen4 20160130_121138

Tryk på “Historien om”-tagget herunder for at se flere dybtgående gennemgange af historierne om og bag nogle af højdepunkterne inden for dansk og skandinavisk design.

Skriv et svar