Ikke blot en stol

Ikke blot en stol – også en skulptur. Den skulpturelle skalstol her er tegnet af danske møbelarkitekt Grete Jalk tilbage i år 1963. Stolen blev fremstillet hos snedkermester Poul Jeppesen, der i en længere periode i hendes tidlige år også nærmest var en mentor for Grete Jalk. Stolen var yderst vanskelig at fremstille, og den kom dog heller aldrig i industriel produktion. Faktisk menes det, at blot omkring 300 eksemplarer nåede at blive fremstillet før P. Jeppesens møbelfabrik nedbrændte. Med designet af Skalstolen her og de få andre kreationer Jalk udførte i formbøjet finér, var hun yderst inspireret af samme arbejdsmetoder af bl.a. Alvar Aalto og Charles Eames.

GJ-stolen som den også kaldes, eller Bow Chair på engelsk, blev rent faktisk til, da Grete Jalk deltog og oven i købet vandt en international designkonkurrence, afholdt af den engelske avis Daily Mirror. Stolen blev efterfølgende internationalt kendt og bl.a. MoMA – Museum of Modern Art i New York – købte en af de oprindelige stole.  Stolen er den dag i dag fortsat er en del af museets permanente udstilling.

Grete Jalk er helt klart at betegne som én af de førende kvindelige arkitekter i Danmark har haft igennem tiden. Et felt hvor der ganske rigtigt ikke har været så mange igen, og hvor Nanna Ditzel uden tvivl er det bedst kendte navn. De oprindelige eksemplarer af stolen, udført hos P. Jeppesen, er i sagens natur meget sjældne – og som en lille sjov note til historien om Skalstolen, kan jeg fortælle, at den tilbage i år 1964 såmænd angiveligt blot kostede 500 kr. Grete Jalk designede endvidere også nogle indskudsborde, eller småborde om man vil, tilhørende stolen her. Den dag i dag produceres stolen hos firmaet Lange Produktion, hvor den er blevet fremstillet siden år 2008 efter flere årtier ude af produktion.

(Billedet øverst er fra invaluable.com)

Tryk på “Klassiker”-tagget lige her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne kategori her på bloggen.

Skriv et svar