Illum Wikkelsø – En gyngestol, en croissant og meget der i mellem

Det er atter en gang blevet tid til et lille portræt her på bloggen – og denne gang skal det omhandle Illum Wikkelsø. Kristian Illum Wikkelsø, som hans fulde navn lyder, er bedst kendt i den bredde befolkning for hans kendte og meget udbredte gyngestol. Wikkelsø blev udlært snedker tilbage i 1938 og derefter gik han i fodsporene på mange af hans kendte kollegaer og studerede videre på Kunsthåndværkerskolen, hvorfra han var færdiguddannet fremme i ’41.
Han blev herefter ansat på snedkermester og arkitekt Jacob Kjærs tegnestue og dernæst på tegnestuen hos makkerparret Hvidt & Mølgaard, hvor han arbejdede indtil år 1954, hvor Illum Wikkelsø så etablerede egen virksomhed og tilhørende tegnestue. Det skal derudover nævnes, at Illum Wikkelsø, sammen med en stor håndfuld andre danske møbelarkitekter, var med til at gøre danske designmøbler kendte ude i den store verden tilbage i 50- og 60’erne.

kristian_illum_wikkels_
(Kristian Illum Wikkelsø, 1919-1999)

Som nævnt kender de fleste hans klassiske og meget udbredte gyngestol. Her nedenfor kan du se et udpluk de i mine øjne mest interessante møbler, som Illum Wikkelsø tegnede tilbage i perioden 1950- og 60’erne.

V11, tegnet i år i 1960’erne og fremstillet hos snedkermester Holger Christiansen. V11-serien, der både indebærer sofa og lænestol, er et af Wikkelsøs bedst kendte designs, hvor specielt de tilspidsede ben i palisander giver sofaen og stolen et lækkert udtryk.
373_3_scandinavian_design_may_2017_illum_wikkelso_sofa_model_v11__wright_auction
(Billede fra wright20.com)

Ringstolen, Model 23, tegnet omkring år 1956 og fremstillet hos Nils Eilersen. Et af Wikkelsøs mere sjældne og elegante designs.
1194116_0
(Billede fra auctions.bidsquare.com)

Model ML90, sofa, tegnet i år 1960’erne og fremstillet hos snedker Mikael Lauersen. Den karakteristiske sofa her med de skrå ben findes også som lænestol.
7107433_z
(Billede fra 1stdibs/dealers/twentieth-century-antiques)

Model ML140, sofa, ligeledes tegnet i år 1960’erne og ligeledes fremstillet af snedker Mikael Lauersen. Sofaen har i det hele taget meget til fælles med den føromtalte model.
6008223_l
(Billede fra schalling.se)

Croissant, tegnet i 1950’erne og fremstillet hos snedkermester Holger Christiansen. Et af de mere specielle designs af Illum Wikkelsø må siges at være denne såkaldte Club Chair. Hvorfor den kaldes Croissant-stolen ses ganske tydeligt i stolens form og udtryk. Findes også som sofa.
DSC_7522
(Billede fra schalling.se)

Skrivebord, fremstillet hos P. Schultz og Co. Det præcise årstal for designet kender jeg ikke. Dette er et af Wikkelsøs mere ukendte værker. Findes både med og uden skuffemoduler. Måske noget inspireret af Bodil Kjærs ikoniske arbejdsbord.
B52B48B53BE0329304CDAA95EDB3517B
(Billede fra Lauritz.com)

Barskab i palisander, fremstillet hos fabrikanten CFC Silkeborg, hvor Wikkelsø fik fremstillet flere af hans designs. Det præcis årstal for designet kender jeg desværre ikke. Dette rullende barskab er i min optik noget mere spændende end hans ellers bedre kendte variant på ben.

1269-4-1000x1000
(Billede fra brandtcopenhagen.net)

Tryk på “Portræt”-tagget lige her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne kategori her på bloggen.

Skriv et svar