Interiør 52

Tilbage i år 1952 fik Finn Juhl opgaven “Interiør 52”, hvor han skulle skabe et moderne rum på det Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim, Norge. Opgaven, der blev udstedt af museets daværende direktør, nordmanden T. Krohn-Hansen, lød på at den danske arkitekt skulle indrette rummet moderne og med tidstypisk interiør for efterkrigstiden. Museet havde på dette tidspunkt allerede to permente udstillinger, der var dedikeret til arkitekter fra andre tidsperioder, og dermed blev Finn Juhl indskrevet i dén følgerække af markante formgivere. Finn Juhl skabte det moderne rum på museet med egne kreationer fra årene foriden samt andre møbler og kunsthåndværk fra tiden. Ét møbel tegnede han dog mere eller mindre specifikt til opgaven; nemlig en væghængt sofa. Sofaen, der i øvrigt nærmest er en skulptur i sig selv, er skabt med sæde og ryg betrukket i to forskellige farver for at forstærke indtrykket af dem hver i sær som to uafhængige dele. Den oprindelige sofa, der i øvrigt menes allerede af have været tegnet i år 1950, havde henholdsvis sæde og ryg betrukket med turkisblå og stribet ultramarin stof, hvilket spillede op mod Finn Juhls valg af den mørkegrønmalede endevæg på udstillingen.
Senere blev den væghængte sofa også anvendt af Finn Juhl som del af interiøret i et af de få huse han selv tegnede, nemlig Villa Aubertin fra år 1952 samt på tegningerne til et udkast til indretningen af magister W. Andersens hus, også kaldt Hulsø Ege i Rungsted, og i Villa Kokfeldt i Hellerup i år 1953.

Udover den væghængte sofa møblerede Finn Juhl rummet på kunstindustrimuseet med egne kreationer såsom ikonerne Høvdingestolen og hans FJ45. Rummet bød der i blandt også på andre småmøbler, deriblandt en sofabord tegnet af Peder Moos, en stol af Charles Eames og en lille taburet af Alvar Aalto. Derudover anvendte Finn Juhl også tæpper af den svenske væver Barbro Nilsson, samt ikke mindst en iøjnefaldende stor træskulptur af kunsteren Erik Thommesen, for hvem Finn Juhl var stor beundrer af. Sofaen blev tilbage i år 2007 desuden relanceret efter en lang årrække ude af produktion. Den væghængte sofa blev oprindeligt fremstillet hos snedkermester Niels Vodder.

(Billedet øverst er fra dmk.dk)

Tryk på “Vidste du at…”-tagget lige her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne kategori her på bloggen.

Skriv et svar