Interview med Jan Leander fra 1Room

Jeg har taget en lille snak med Jan Leander, indehaver af 1Room, for at høre nærmere om hans kærlighed til møbler, firmaet, hans all-time favorit og så skal vi snakke lidt Finn Juhl også.

1. Hej Jan! Fortæl læserne hvem du er, og hvad 1room er?
“Jeg har været selvstændig i det meste af mit arbejdsliv og har udviklet et shippingsystem til rederier world wide. For et år siden besluttede jeg at sælge min virksomhed og har efterfølgende slået forretning og hobby sammen til ét nyt forretningskoncept – 1room. 1room handler med danske arkitekttegnede møbler og kunst via sociale medier, primært Instagram (1room.dk). 1room har indrettet en lejlighed med netop arkitekttegnede møbler og kunst i Hillerød. Vores intension med dette showroom er at vise de møbler vi har til salg, inspirere vores kunder og give input til deres egen indretning.”

SONY DSC

thumbnail_SR004
(Billeder fra showroomet i Hillerød)

2. Hvordan er din store passion for dansk møbeldesign og design og kunst i det hele taget opstået?
“Min interesse for de arkitekttegnede møbler og specielt møbler designet af Finn Juhl opstod tilfældigt, da jeg som 22 årig bankede på Musikforlaget ’Edition Wilhelm Hansen’s dør for at søge stillingen som udvikler til deres edb-system. Hanne Wilhelm Hansen ansatte mig og jeg blev hurtig ’adopteret’ af Wilhelm Hansens familieforetagende. Jeg besøgte Hanne, som i øvrigt var gift med Finn Juhl, i deres hus på Kratvænget i denne periode, og blev dybt fascineret af huset og især af Finn Juhl’s møbler.

En anden stor inspirationskilde var Erik Thommesen, som jeg også kendte personligt indtil hans død i 2008. Jeg har siddet mange timer i Erik og Anna Thommesen’s hjem og diskuteret kunst og politik. For mig var Erik en sand kunstner med høvlebænken placeret midt i inde i deres dagligstue og for ham var kunsten et kald og ikke et otte-til-fire-job. Han levede og åndede for sine træskulpturer og han har betydet meget for mig. Hans træskulpturer står på mange museer i dag og Finn Juhl brugte flittigt hans skulpturer i sit eget hjem, samt på udstillinger verden over.”
FinnJuhlogHanneWilhelmHansenH0105-L82441923
(Finn Juhl og Hanne Wilhelm Hansen i deres hjem på Kratvænget nr. 15 i Charlottenlund og et eksempel på Erik Thommesens flotte skulpturer i træ)

3. Hvordan er indretningen hjemme hos dig selv? Har du nogle gode fifs du vil dele med læserne?
“Indretningen i mit eget hjem er inspireret af Finn Juhl – som i øvrigt startede med at designe møbler til sit eget hjem. Jeg har selv designet mange af mine lamper, en skænk og borde til hjemmet – krydret med klassiske møbler og få antikke møbler. Jeg synes det er vigtigt at mixe indretningen med unika ting og møbler, der er smukke at se på og som skaber hygge i stedet for at følge en bestemt stilart. Et antikt møbel kan bryde og fremhæve de klassiske møbler på en meget fin måde. Et hjem med kun klassiske møbler kan hurtig blive kedeligt både for øjet og for nysgerrigheden. Kunst er prikken over i’et og især skulpturer fascinerer mig meget i indretningen. Det er også vigtigt at turde indrette hjemmet med farverige møbler. Jeg glemmer aldrig første gang jeg besøgte Hanne og Finn i deres hus og det skrå loft inde i stuen var malet gult, så det lignede en teltdug hvor sollyset trængte igennem. Siden dengang har den gule farve været min yndlingsfarve og i dag er gul det nye sort!”
leander4
(Billede af 1Room. En smuk gul Bamsestol af Wegner – Jans ynglingsfarve)

4. Hvis du nu skal vælge ét møbel, hvilket er så dit favorit, eller perle om man vil, i din samling?
“Det er ubetinget Græshopper-stolen som er designet af Finn Juhl tilbage i år 1938. Den er meget sjælden, da den kun er lavet i 2 eksemplarer af snedkermester Niels Vodder. Græshopper-stolen er tydeligvis inspireret af naturen og samtidig er det efter min mening forløberen til Finn Juhl’s ikoniske Høvdingestol. Man sidder fantastisk godt i Græshopper-stolen og den er samtidig en skulptur i sig selv. Den har alt det jeg søger i et møbel, en nydelse både for øjet og for sjælen.”
leander3
(Et par Græshoppestole af Finn Juhl hos 1Room. Stolen betegnes endvidere som Finn Juhls hellige gral)

5. Hvis du så skulle vælge ét møbel som dit all-time favorit, hvilket ville du så ønske at få fingrene i?
“Engang besøgte jeg møbelsnedker Niels Ole Zip, og han havde lige fået en lille sølvtøjsskænk ind til reparation som var i en elendig stand. Skænken var designet af Finn Juhl og jeg kunne genkende skænken fra mine besøg i huset. Forvandlingen af dette smukke møbel står stadigvæk som et mirakel for mig. Det er den smukkeste skænk jeg har set og jeg vil ønske at jeg fik chancen for at købe dette pragtfulde møbel.”
leander
(Her ses den omtalte Finn Juhl skænk. Billedet er fra Moderna Möbelklassiker i Sverige)

6. Har du også en konkret favorit når vi taler om møbelarkitekterne? Og hvorfor?
“Finn Juhl er mit store forbillede blandt de danske møbelarkitekter fordi han har betydet så meget for udbredelsen af dansk møbelkunst i ind- og ikke mindst udland. For mig fremstår Finn Juhl som funktionalismens fornyer inden for dansk møbelkunst, da han ofte viste sine møbeldesigns sammen med malerier og skulpturer af kunstnere fra samme tidsperiode, for hvem der inspirerede ham. Jeg er meget taknemmelig for at have kendt Finn Juhl og beundrer hans mod til at udfordre og vise datidens etablerede snedkerlaug de mest fantastiske møbler på et meget tidligt tidspunkt. Disse møbler er gået hen og blevet møbelklassikere i dag.”

Jeg siger mange gange tak for snakken til Jan Leander. Vil du vide mere om 1Room? Så besøg www.1room.dk og tag endelig et kig forbi hans Instagram-profil også, for flere smukke billeder.

Tryk på “Interview”-tagget her nedenfor for at se flere interviews med spændende personer fra netop denne serie her på bloggen.

3 tanker om “Interview med Jan Leander fra 1Room

Skriv et svar