Interview med Lasse og Sofie fra Classic House

Skandinaviskdesign.dk har taget en snak med Lasse Franck Johansen og Sofie Frøkjær Justesen fra Classic House for at få et indblik i deres fælles kærlighed til møbler og indretning. Lasse og Sofie har indtil for nyligt drevet Refurniture, men parret er nu gået andre veje og har åbnet butikken Classic House. Derudover kender vi parret bl.a. fra programmerne Skattejægerne og Antikduellen

1. Fortæl vores læsere på skandinaviskdesign.dk, hvem I er, og hvad Classic House er?
“Classic House er vores nye butik og lille hjertebarn. Vi brænder begge for godt design, kvalitet og møbler, der kan fortælle en historie. Vi mødte hinanden for snart fem er siden, og vores fælles interesse var historien. Lasse har de sidste 12 år handlet med design – i starten på hobbybasis og siden professionelt – og han har efterhånden oparbejdet en stor viden på feltet. Derfor var lysten der også til at sætte en butik i søen, og det har vi gjort nu. I Classic House handler vi både med dansk design i f.eks. møbler, belysning og keramik, men som noget nyt er de også begyndt at handle med flere skæve ting fra perioden – og især Lasse har et godt øje til mekanik fra 1950-1980. Derfor byder forretningen også på gamle knallerter, og de er altid på jagt efter flere, da en del aldrig når udstillingsvinduet men figurerer i Lasses private samling. Vi elsker begge dyrt design, men det er også vigtigt for os, at der er noget for enhver pengepung i butikken. Derfor har vi i underetagen i Classic Houses showroom indrettet ‘Loppekælderen’ med alverdens finurlige fund og teaktræsmøbler til loppemarkedspriser. Vi elsker selv at være på loppemarkeder og kan godt få et kick af et godt fund. Dette har selvfølgelig også udviklet sig til en indbyrdes konkurrence mellem os, så derfor er det aldrig bare som at gå på arbejde, når vi tager på loppemarked. For os begge er det passionen, der driver forretningen.”
gggggggjkkk

(Billeder af butikken Classic House i Randers)

2. Hvordan er indretningen hjemme hos jer selv?
“Vores indretning er meget præget af vores fælles store interesse. Vi tror faktisk ikke, at der befinder sig nogle møbler eller lamper i hjemmet, som er fra efter 1980… Og efter at have tænkt efter igen: nej, det er der vidst slet ikke. Vi spender fra designklassikerne af f.eks. Verner Panton og Wegner til de mere ukendte, men ikke desto mindre spændende og dygtige designere som f.eks. Illum Wikkelsøe, Johannes Andersen, Kai Kristiansen, Kurt Østervig, Louis Weisdorff og Gunni Omann. Hjemmet har heller ikke noget TV, men til gengæld en stor åben stue, hvor der er god plads til at tage en lur i sofaen eller at invitere vennerne til fest. Selvom vi har dyre møbler hjemme, så holder vi begge på, at det vigtigste ved møblerne er, at de er i så godt håndværk, at de kan holde til at blive brugt. Og hvis nogle af dem trænger til en omgang, så må Lasse smøge ærmerne op og give dem, hvad de har brug for. Lasse har også et særligt øje til lækkert dansk keramik fra f.eks. Palshus, så sådan en samling pryder vindueskarmene, mens Sofie er glad for Kay Bojesens figurer. Lasses yndlingsting i hjemmet har i noget tid været en Mathmos lavalampe fra 1960’erne og en Verner Panton Panthella standerlampe i krom, men han falder næsten dagligt for nye ting, og i denne uge er der lige kommet en Wilhelm Lauritzen bordlampe ind i butikken, og derfor er den ny yndlings. “For mig handler det lige så meget om at finde tingene. Når jeg finder dem og står med dem i hånden, og især hvis det ikke er en ting, som jeg har haft før, ja så er dét det allerbedste ved mit job! Men når der går lidt tid, så kan jeg egentlig godt skille mig af med det igen. Og det er altid dejligt at sælge det til en kunde, som er ligeså glad for at finde det, som jeg var. Engang troede jeg, at jeg var en samler, men jeg mangler nok den der lyst og trang til at have alt. Jeg vil meget hellere se alt og finde alt, end jeg vil eje det for altid. Min samling er ikke komplet, men den er altid i bevægelse, og det er det, der er vigtigt for mig.”, siger Lasse. 
Sofie kan heller ikke helt bestemme sig mellem de mange gode fund der hjemme. “Jeg er nok mere konservativ end Lasse i indretningen og jeg har ikke behov for udskiftning så tit. Jeg sætter meget pris på de ting, jeg har arvet fra mine bedsteforældre, men skal jeg vælge én yndlingsting i hjemmet så må det være enten min Kurt Østervig sofa eller vores Wikkelsøe stol.”, siger Sofie. Da Lasse kom med Wikkelsøe-stolen og sagde, at den ikke skulle sælges, men købes privat, så rynkede jeg dog lidt på næsen. “Jeg synes, den var lidt for spacy og orange, men efter at have siddet i den må jeg overgive mig. Man sidder virkelig godt! Derfor handler møblerne for mig ligeså meget om affektionsværdi og brugsværdi som om skønhed.”
666

(Her ser i dagligstuen hjemme hos Lasse og Sofie, hvor bl.a. Panthellaen i krom, den store grå sofa af Kurt Østervig samt lavalampen i vindueskarmen er nogle af faste elementer i et ellers levende hjem med meget udskiftning)

3. Hvor stammer jeres kærlighed til teaktræ, palisander og retro fra?
“Da Lasse som 18-årig skulle flytte hjemmefra ville han hellere bruge sine penge på fis og ballade end boligindretning, og derfor tog han i en genbrugsbutik og fandt gode møbler til gode penge. En vens far hjalp med flytningen, og da de skulle bære en trafiklyslampe op, så blev han ramt af nostalgi – sådan en havde han haft derhjemme, og han spurgte derfor Lasse, hvor han havde den fra, og om han måtte købe den. Det måtte han gerne, og det var en af de første handler, som fik sat skub i interessen hos Lasse. Han havde valgt den ud fra egen smag, og hvis han ligefrem kunne tjene penge på det, så var det jo for godt til at lade være med. Hverdagen i slutningen af Lasses teenageliv gik næsten 100 % med musik, og han sang funk og jazz, når han kunne komme til det. Efterhånden smittede passionen for musikken også af på hans stil, og nu skulle tøjet også være fra 60’erne og 70’erne, og derfor skulle møblerne selvfølgelig også. For Sofie er historien en lidt anden. Da hun arvede nogle møbler fra sine bedsteforældre vidste hun intet om træsorter eller designere, men hun kunne lide møblerne. Da hun mødte Lasse smittede den store kærlighed til godt håndværk, og som regel er det jo sådan, at jo mere man ved om et emne, jo mere betaget kan man også blive af det. Fælles for os begge var, at da vi først opdagede møblerne, så så de det flotte håndværk, lagde mærke til hvor meget der var tænkt over detaljerne og blev imponeret over konstruktionerne. Det er også fantastisk at se, hvordan nogle ting bare holder og passer ind i et hvert hjem. Interessen for perioden 1940-1980 kommer også til udtryk i vores valg af sommerferie og bil, for sidste år købte de en autocamper af mærket Hanomag Matador fra 1971. “Det minder lidt om de klassiske folkevognsrugbrød, men denne her er meget mere sjælden,” siger Lasse med et stort smil. De holdt deres sommerferie sidste år i Danmark, og i år overvejer de at tage en tur til Sverige i veteranbilen sammen med hunden Nemo.”

4. Hvad er jeres allerbedste indretningstip?
“For Sofie er det vigtigste i hjemmet, at der er plads til at bruge alle møblerne, og at man bruger tid på at finde ud af, hvor møblerne står bedst, så man får dem brugt mest muligt. “Det er så ærgerligt at have møbler, som kun står til udstilling,” siger Sofie. For Lasse er det vigtigt med en masse lyskilder, da han har et blødt punkt for lamper. “Det er vigtigt at huske, at der skal mere end en enkelt loftlampe til at gøre rummet hyggeligt. Jeg kan godt lide at der er nogle bordlamper tændt, at der hænger flere pendler i forskellig højde i et hjørne og at lampernes design gør, at lyset bliver blødt og behageligt. Husk også at flytte rundt på tingene og tænk på det overordnede billede, så der er en rød tråd i igennem hjemmet. Det bruger jeg selv meget tid på. Jeg elsker varme farver og blødt lys, og så må jeg jo nok indrømme, at det er mig, der går mest op i indretningen her hjemme,” fortæller Lasse med et skævt smil til Sofie.”

5. Hvis I må vælge én møbelarkitekt og ét møbel, hvad er så jeres all-time-favoritter?
“Lasses all-time favoritarkitekt må være Finn Juhl (og selvom der er mange virkelig gode, så er det nu stadig Finn Juhl, som har indtaget førstepladsen de sidste mange år). Men møblet er endnu sværere at vælge – der er jo så mange derude! Åhh, en Delfinstol af Wegner er flot, og jeg kan også godt lide NV-53, som har en helt fantastisk lethed. Der er naturligvis også klassikerne som f.eks. Wegners The Chair eller Jakkens Hvile. Men Pantons vægmoduler er også superfede! Men, men, men hvis jeg skal vælge en sidste ting at fremhæve, så er det Wilhelm Lauritzens radiohuspendler, som har et enkelt og elegant design, og hvor proportionerne passer perfekt. Dét er en klassiker, slutter Lasse. Sofie er blevet ret vild med Johannes Andersen, som har mange smukke møbler på samvittigheden, og altid har et særligt blik for de organiske former. Men et all-time favoritmøbler er svært. Når jeg nu skal vælge, så må det være Wegners bamsestol. Sådan en havde mine bedsteforældre, og derfor ved jeg, at jeg altid vil have et særligt forhold til den.”, siger Sofie.
1 2 3 4

(Her ses Delfinstolen, NV-53 af Finn Juhl, Radiohuspendler og Bamsestolen)

Skandinaviskdesign.dk siger mange tak for interviewet til Lasse og Sofie, og ønsker dem al held og lykke med den nyåbnede butik!

Hvis i vil vide mere om Lasse Franck Johansen og Sofie Frøkjær Justesens forretning Classic House, der ligger i Randers v. Aarhus, så følg dem på facebook: http://facebook.com/classichousedk – der kan i se, hvad der ryger ind og ud af butikken. I kan også se med i Skattejægerne, der ruller over skærmen hver onsdag kl. 20 på DR1.

Tryk på “Interview”-tagget for at læse flere interviews.

4 tanker om “Interview med Lasse og Sofie fra Classic House

 1. det er så spændende når I er på skærmen

  tager I ud og holder foredrag, og så i tilfælde, hvad vil det ca. koste

  mvh Kirsten

  1. Hej Allan.
   Jeg vil anbefale dig at kontakte Lasse og Sofie direkte frem for her, hvor jeg tvivler på at de ser det.

   Fortsat god søndag!
   Erik

Skriv et svar