Jakkens Hvile – Et sandt mesterværk

Hans Jørgensen Wegner har tegnet mange fantastiske stole, og ét af de største værker er dette multifunktionelle mesterværk af en stol. Model PP250/JH540, bedre kendt som Jakkens Hvile, hedder stolen der er tegnet af Wegner tilbage i 1953. Stolen blev først produceret af Johannes Hansen og den dag i dag af PP Møbler – og findes i både teak-, ahorn-, kirsebær- og mahognitræ. Dog blev den oprindeligt hos Johannes Hansen kun udført i fyr- og teaktræ.

Jakkens Hvile er ikke blot en stol. Udover at være intet mindre end en smuk skulptur i sig selv, så er det også et multifunktionelt møbel med mange muligheder. Stolens ryg er formet som en bøjle, hvor jakken kan hænges, sædet kan vippes lodret op, hvor du så kan hænge bukserne og sidst men ikke mindst er der så et rum til tegnebog, nøgler, ur m.m. under stolens sæde. I sandheden en rigtig herrestol.
Jakkens Hvile blev eftersigende tegnet i kølvandet af en diskussion mellem arkitekturprofessoren Steen Eiler Rasmussen, Kay Bojesen og Hans J. Wegner selv, som en slags løsning på deres snak, eller diskussion om man vil.

Jakkens Hvile blev vist for befolkningen første gang allerede i 1951 ved Kunsthåndværks udstilling – vel at mærke en firbenet version af stolen. Folk var begejstrede men Wegner selv mente ikke den var perfekt. Hele to år senere var den trebenet model, som vi kender som den endelige model, så langt om længe klar. Faktisk var Kong Frederik IX en af de mange begejstrede efter udstillingen i 1951, men selv kongen måtte vente to år før stolen var færdigtegnet af Wegner.

Det er som ved så mange andre klassiske arkitekttegnede møbler fra denne tid, de første oprindelige modeller, i dette tilfælde produceret af Johannes Hansen, der opnår de klart højeste priser og som er klart mest eftertragtede i både ind- og udland.

wegner3 hvile1 wegner2

Skriv et svar