Jeg anbefaler: Guidet tur i Arne Jacobsens sommerhus

Netop nu kan du komme på en guidet tur i ingen ringere end Arne Jacobsens eget sommerhus. Det er museet Trapholt der giver dig muligheden for at komme helt med indenfor og mærke stemningen i et enestående sommerhus, ved navn Kubeflex, som Arne Jacobsen tegnede tilbage i år 1969-70. Opførelsen af sommerhuset skete i samarbejde med Høm Typehuse, og boligen blev derefter fremvist på typehusudstillingen ved navn Archibo, samme år som det stod færdigt, nemlig i år 1970.
Sommerhuset har i årene ligget ud til stranden et sted på Sjælland, men nu er det “rykket op ved roden” og placeret ved Trapholt med udsigt over Kolding Fjord. At dette overhovedet er muligt skyldes sommerhuset banebrydende tilgang til arkitektur og boliform. Kubeflex-huset består nemlig af små firkantede moduler, derfor kube-betegnelsen, i øvrigt på blot 10 kvm hver, og tænkt som et fleksibelt system, derfor flex-betegnelsen, hvor enhederne frit kunne kombineres, og hvor flere kubes, eller rum om man vil, med tiden kunne tilføjes. Et lille arkitektonisk værk, der med andre ord altså kunne ændres i takt med brugerens behov.

Den dag i dag må sommerhuset jo siges at være intet mindre end topmoderne; både selve arkitekturen og ideologien bag. Dog var Arne Jacobsen åbenbart så meget forud for sin tid og til og med lidt for eksperimenterende, at projektet dengang ikke blev nogen udbredt succes – og husene kom aldrig i produktion. Denne prototype, som man derfor godt kan kalde huset, har siden Arne Jacobsens død været i familien Jacobsens hænder – og nu det så en del af Trapholt.

OBS: Trapholt afholder guidede rundvisninger i Kubeflex-sommerhuset hverdage fra kl. 13 og kl. 15 og i weekenden kl. 11, 13 og 15. Rundvisningen tager omkring 20 minutter, og denne tour er i øvrigt inkluderet i museets entrepris.

Du kan her se en lille video på små 2 minutter fra sommerhuset: https://www.youtube.com/watch?v=fKhk19P6iXk

ajsommaj sommerrhusAJ_Kubeflex_old_sh4.w1140.h560.cropAJ_Kubeflex_old_sh5.w1140.h560.cropArneJacobsen_Kubeflex04.w1140.h560.cropArneJacobsen_Kubeflex08.w1140.h560.crop
(Billeder af Arne Jacobsens Kubeflex-sommerhus. Billederne er fra Trapholt.dk)

Tryk på “Jeg anbefaler”-tagget her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne serie her på bloggen.

En tanke om “Jeg anbefaler: Guidet tur i Arne Jacobsens sommerhus

  1. Arne Jacobsen brugte ikke selv Kubeflexhuset, han havde i forvejen et sommerhus ved Tissø, et gammelt landmandssted han havde totalrenoveret i 1967.
    Kubeflexhuset blev lavet som et prøvehus, med henblik på masseproduktion. Det blev derefter opgivet, og så var der en polak som hed Antokowiak, som overtog projektet og prøvehuset, og flyttede det til et andet sted i Nordsjælland, på Fredensborg kanten. Men så døde Arne Jacobsen, og efterfølgerne Dissing og Weitling, ville løsrive sig fra Arne Jacobsens navn, og markere sig med eget navn. Derfor fik Arnes søn, Johan, prøvehuset, og flyttede det til Vordingborg, hvor han boede, og brugte det til sig og sin familie (naboerne i Vordingborg mente det lignede et offentligt toilet.) På et tidspunkt tilbød han det til Ellen Waade som arbejdede på Jacobsens tegnestue og havde været med til at tegne det, men hun vidste, at der skulle gøres meget ved det, det var jo på udviklingsstadier og ville blive for dyrt for hende. Og så kom det til Trapholt i begyndelsen af 00erne.

Skriv et svar