Jørn Utzon 100 år

I går var det såmænd 100-året for Jørn Utzon, hvilket naturligvis skal markeres her på bloggen – bedre sent end aldrig. Jørn Oberg Utzon blev altså født d. 9. april år 1918. Uddannet i år 1942 på Københavns Kunstakademi. Bedst kendt er Jørn Utzon uden tvivl for Operahuset i Sydney, Australien. En bygning han tegnede efter at have vundet en konkurrence i 1957 – efter først at have været valgt fra, men genovervejet på ny, da kollegaen og jurymedlemmet på den pågældende konkurrence, Eero Saarinen, mente Utzons idé var intet mindre end genial. Ydermere en bygning, der i dag anses for at være én af verdens bedst kendte bygninger.
Utzon har dog også tegnet flere møbler og ikke mindst også lamper, der udover netop Operahuset nok er hans mest udbredte værk. Jørn Utzon modtog i løbet af hans aktive karriere flere priser for hans arbejde; bl.a. Alvar Aalto-medaljen i år 1982 og Pritzker-Prisen (også kendt som arkitekturens Nobelpris) i år 2003. Jørn Utzon døde i efteråret 2008.

Her nedenfor kan du se et udpluk af Jørn Utzons kendte værker. Herudover er Utzon bl.a. også arkitekten bag Zürich Teater, Parlamentsbygningen i Kuwait samt hans rækkehusprojekt i Helsingør kaldet Kingohusene, også kendt som Romerhusene.

Bagsværd Kirke, 1976. Med det organiske bølgende betonhvælv, som karakteriserer kirken indvendigt, var Utzon inspireret af bølgerne i havet. Alt inventaret til kirken blev også tegnet af Jørn Utzon – men også datteren Lin Utzon var med i projektet.
RatioResizedWatermarkImage1170700-bagsvaerd_kirke_28
(Billedet er fra utzonphotos.com)

FH8101, designet i år 1966/67 og fremstillet hos Fritz Hansen. Modulstolen her er faktisk tegnet specifikt til Operahuset – men hvorvidt den endte der, ved jeg faktisk ikke. Utzon forlod nemlig Operahus-projektet angiveligt i år 1966 pga. uoverensstemmelser med Sydneys bystyre, og nogle af Utzons visioner og idéer for interiøret gik dermed tabt.
untitled
(Billedet er fra wright20.com)

JU-1, designet i år 1947 og fremstillet hos Nordisk Solar Compagni. Loftsampen, der angiveligt også gik under betegnelsen Halskov, blev tegnet til skibe og færger, der var en af Utzons store interesser.
utzon-billede-af-mutualert.com-model-JU-1-ca-1940-brass
(Billedet er fra mutualert.com) 

Afslutningsvis skal det nævnes, som en sjov lille krølle på historien om Jørn Utzon, at han også er arkitekten bag den efterlyste Mogens Amdi Petersen tilflugtssted, TG Pacifico, Mexico.

(Billedet øverst er fra barcelonaarchitecturewalks.com)

Tryk på “Mærkedag”-tagget her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne kategori her på bloggen.

Skriv et svar