Ketsjerstolen

Det skal hverken handle om Viktor Axelsen eller Caroline Wozniacki nu – men derimod om arkitekten Helge Vestergaard Jensen. Den danske møbelarkitekt tegnede tilbage i år 1955 denne stol. Ketsjerstolen, eller Racket Chair, som den måske endda er bedre kendt som, der var endnu et eksempel på Vestergaard Jensens arbejde med fiskesnøre, eller nylontråd, som vi også kender det fra hans elegante daybed fra selvsamme årstal. Stolen her, der i øvrigt oprindeligt blev fremstillet hos snedkermesteren Peder Pedersen, er udover nylontråden udført i stel i teak, siddepude i læder og stof, samt en aftagelig rund nakkepude formentlig i stof. Ketsjerstolen udmærker sig specielt ved den utroligt smukke udførelse af selve stellet og de organiske former i form understellet og ikke mindst af det runde ryglæn – der naturligvis indikerer et ketsjerhovede.
Senere blev stolen i øvrigt fremstillet hos den ligeledes anerkendte snedkermester Søren Horn, og sågar også hos Niels Roth Andersen. Det var på det årlige Snedkerlaugets Møbeludstilling i København i netop ’55, at stolen, i øvrigt sammen med den omtalte daybed, blev fremvist på Peder Pedersens stand.

Udover Ketsjerstolen her, kan bl.a. hans velkendte gyngestol, den store og eksklusive trepersoners sofa samt hans daybed, ligeledes med nylontråd, nævnes som et par af Helge Vestergaard Jensens store værker. Fælles for dem alle sammen er, at det var i perioden var midten af 1950’erne og frem til starten af 60’erne, at de blev designet og fremstillet.

(Billedet øverst er fra artsy.net)

Tryk på “Klassiker”-tagget lige her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne kategori her på bloggen.

Skriv et svar