Klassiker: Den todelte skalstol

Med denne uges klassiker: Den todelte skalstol, skal vi runde et af nutidens vel nok mest populære og udbredte stoledesigns fra Wegners hånd. Skalstolen her tegnede møbelarkitekten Hans J. Wegner i tæt samarbejde med hans værkfører Nils Thomsen tilbage i år 1963, og det var oprindeligt hans tro væbner, snedkermesteren Johannes Hansen, der udførte det oprindelige kul af stolene. Stolen, der i øvrigt også er kendt som “Den 3-benede skalstol”, blev fremvist for befolkningen for første gang på det årlige Snedkerlaugets Møbeludstilling i København i ’63, hvor en rødmalet version, i øvrigt ligesom prototypen af stolen, var udstillet til publikums beundring.
De fleste kender dog nok lænestolen bedre som model CH07, hvilket den betegnes hos fabrikanten Carl Hansen & Søn, der har haft stolen i produktion siden år 1998, hvor de relancerede klassikeren og produktionen genopstod.

Wegner arbejde i flere omgange med disse såkaldte skalstole, hvor af netop denne specifikke stol, samt modellen FH1936 vel sagtens er de bedst kendte af slagsen. Stolen her er ydermere et glimrende eksempel på ét af Wegners kendte nedslagspunkter i hans designfilosofi; om at en stol skal tage sig godt ud fra alle vinkler. En lænestol, måske nærmere loungestol, hvor den lave siddehøjde, den nærmest overflødige bredde og nærmest smilende siddeflade samt de markante, skrå og spidse næsten insektlignende ben er stolens tydeligste kendetegn. Netop det nærmest smilende sæde medførte, at stolen i USA blev kendt som Smiley. Stolen er udført i formbøjet lamineret træ og med postret med læder eller stof på både sæde og ryg.
Den føromtalte prototype var vidst nok polstret med lyst stof – men også udgaver helt uden polstring er fremstillet. Endvidere var prototypen understel af massivt træ, hvilket Wegner dog ændrede for et bedre udtryk og ikke mindst en bedre holdbarhed.

(Billedet øverst er fra bukowskis.com) 

Tryk på “Klassiker”-tagget lige her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne serie her på bloggen.

Skriv et svar