Klassiker: Aben

Denne uges klassiker er måske klassikeren over alle klassikere. Jeg vil i hvert fald vove pelsen og påstå, at dette nok er dette stykke danske design, der er flest der kender til her i Danmark.
Jeg taler selvfølgelig om Kay Bojesens Abe. Et trævæsen, der kom til verden helt tilbage i år 1951, og som den dag i dag fortsat produceres i stor stil. Det betyder også, at Aben rent faktisk fylder intet mindre end 65 år netop i år.
Aben blev produceret hos Kay Bojesen selv – i hans butik og værksted, der hed Kay Bojesen Modeller. En butik Bojesen åbnede i år 1933, og hvor Aben altså blev fremstillet indtil år 1990, hvor virksomheden Rosendahl så overtog produktionen og rettighederne fra Bojesens efterladte. Aben er fremstillet af teaktræ fra Østafrika og limbatræ fra Congo. Disse træsorter holder godt og vel for evigt.

Aben, og alle hans andre velkendte dyr og andre kreationer i træ, er oprindeligt tænkt som legetøj. Helt konkret var Aben ment som en finurlig knage til børnenes jakker. I dag hænger Aben dog mere som et sjovt indslag i indretningen i hjemmene rundt omkring.

Kay Bojesens Abe er velnærmest folkeeje her i Danmark, og Aben er et i den grad et sandt designikon. Ikke blot her i landet men i hele verden. Aben produceres i dag i tre størrelser; lille, mellem og stor. Der blev også tilbage i ’50’erne fremstillet nogle meget store aber, hvor der dog var tale om bestillingsarbejde.
Kay Bojesen døde i år 1958, efter længere tids sygdom. Han har derfor desværre ikke selv oplevet, hvor stort et designikon hans lille abe med tiden er blevet. Der er til og med skrevet en børnebog til om lille abe.

Kay_Bojesen_Abe_Monkey_4Kay_Bojesen_Abe_Monkey_1vvbbkay-bojesen-med-stor-abe
(Den lille abe, Bojesen foran hans butik og Bojesen med den helt store abe på skødet)

Tryk på “Klassiker”-tagget her under for at se flere klassikere her på bloggen.

Skriv et svar