Klassiker: AJ lampen

Nu er det igen blevet tid til at runde en klassiker inden for dansk møbelkunst og belysning. AJ lampen hedder modellen, der er tegnet af Arne Jacobsen i 1957 og som lige siden lanceringen og fortsat den dag i dag produceret af Louis Poulsen. Lampen findes såvel både som gulvlampe, bordlampe og væglampe – samt i farverne hvid, grå, sand, blågrøn, gulgrøn, petroleumsblå, rød og selvfølgelig sort.

AJ lamper består i dag af lakeret metal hele vejen igennem – men blev oprindeligt produceret med en fod af støbejern, arm af stål og selve lampeskærmen i aluminium, samt med en messingring om afbryderknappen. Derudover var der oprindeligt forskel i størrelsen på lampehovederne, men de produceres i dag i samme størrelse om du vælger stander-, bord- eller vægmodellen.

aj2 aj3

Lampen blev ligesom en håndfuld af Arne Jacobsens andre designs, tegnet til SAS Royal-Hotellet i København – og ligesom bl.a. Ægget og Svanen er AJ lampen her siden da blevet en fast bestanddel af dansk møbelkunst. AJ lampen, vel og mærke i farven sort, er min egen personlige favorit inden for lamper. Elegant, skarpt og ikke mindst tidsløst design. Jeg ELSKER den.

I AJ-serien findes også “Royal Pendlen” og udendørslampen “Eklipta” – men de til trods for serienavnet er det samme, i et noget andet design.

Tryk på “klassiker-tagget” nederst på siden for at se flere klassikere.

aj4 aj5

En tanke om “Klassiker: AJ lampen

  1. Bagdelen er skærmen er også lavet af messing i de gamle modeller, og foden er lavet af zink – også på de gamle udgaver.

Skriv et svar